Ožujak 13, 2023 1544

Benkovački HDZ obilježava 33. obljetnicu svog osnivanja i pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Benkovački Gradski odbor HDZ-a u subotu , 18. ožujka 2023. g obilježava 33. obljetnicu svog osnivanja i pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana. Obilježavanje obljetnice započet će polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća u 17,30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana i spomenika hrvatskim braniteljima, ispred bivšeg hotela Asseria gdje se, istog dana kada se osnivao HDZ, dogodio neuspješni pokušaj atentata Boška Čubrilovića na predsjednika HDZ-a dr. Franju Tuđmana, koji je kasnije postao i prvi hrvatski predsjednik.

Tekst i foto : Marko Ledenko - Mane

Prigodna svečanost održat će se u 18 sati u Vatrogasnom domu. Prikazat će se isječak iz filma Jakova Đinđića „ Benkovac 1990 - Prekretnica za Hrvatsku „.

Hrabrim činom osobnog dolaska u Benkovac, gdje je živjela znatna srpska manjina, dr Franjo Tuđman osobno je, usprkos upozorenjima, htio potvrditi odlučnost hrvatskog naroda na samostalnost i obranu od nadirućeg velikosrpskog ekstremizma.

Tog dana na Poljudu igrao se veliki hrvatski derbi Hajduk - Dinamo i cijeli stadion skandirao je dr. Franji Tuđmanu i Hrvatskoj.

Nakon ovog događaja i zadnji neodlučni Hrvat, shvatio je da se sprema krvavi rat u stvaranju samostalne Hrvatske. U Kulturno-zabavnom programu nastupit će poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari.

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 13 Ožujak 2023 23:28
djelomob1.jpg