Ožujak 21, 2023 1044

U Medicinskom centru Vodice održat će se Tečaj fetalne ehokardiografije

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Tečaj fetalne ehokardiografije u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Šibenik održati će se 24. i 25. ožujka 2023. godine u Vodicama, a voditelj tečaja je voditelj šibenskog odjela ginekologije i opstetricije Ivan Zmijanović, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije, uži specijalist fetalne medicine.

Tečaj je prvi put organiziran u rujnu 2019. godine i od tada se organizira svake godine uz sve veći interes iz godine u godinu.

- Prirođene srčane greške (PSG) najčešće su prirođene anomalije u čovjeka i uzrokuju više od polovine smrti zbog kongenitalnih abnormalnosti u djetinjstvu. Javljaju se pojavnošću od 8 na 1.000 živorođene djece. Više od 30% PSG-a treba liječiti već u ranoj neonatalnoj dobi, tijekom prvog mjeseca ili prve godine po porođaju zbog kompleksnosti ili težine u ekspresiji, tako da njihovo rano prepoznavanje i liječenje značajno utječe na smanjenje perinatalnog morbiditeta i mortaliteta. Provođenje detaljne fetalne ehokardiografije kao testa probira kod svih trudnica pokazalo je značajan učinak na detekciju PSG-a. Zbog toga liječnici koji kontroliraju trudnoće trebaju biti upoznati s osnovnim tehnikama ultrazvučnog pregleda fetalnog srca.
- Ultrazvučni probir PSG-a spada među najizazovnije aspekte fetalne ultrasonografije. Prenatalna dijagnoza PSG-a porasla je u zadnjih 30 godina od 20% do više od 95% prenatalnih fetalnih srčanih bolesti, zahvaljujući opširnijem pregledu srca, novim tehnološkim mogućnostima i kontinuiranoj edukaciji. Nema sumnje da je tome pridonijela i suradnja pedijatrijskih kardiologa, opstetričara, genetičara i drugih srodnih struka.
- Prepoznavanje PSG-a prije porođaja značajno utječe na preživljenje i kvalitetu života novorođenčeta, a ujedno i priprema roditelje za sve izazove koji su pred njima. Dijagnostički protokoli imaju za cilj identificirati fetuse s PSG-om koji će biti ugroženi neposredno po porođaju i koji zbog toga zahtijevaju ranu intervenciju unutar nekoliko sati do nekoliko dana od porođaja. Perinatalno zbrinjavanje novorođenčeta s PSG-om zahtjeva usku suradnju porodničara, neonatologa i pedijatrijskog kardiologa.
- Ciljevi tečaja su educirati liječnike, ginekologe i pedijatre, za bolji prenatalni probir prirođenih srčanih grešaka, povećanje razumijevanja patofizioloških promjena kod fetusa, poboljšanje postupaka kod novorođenčeta s PSG-om te upoznavanje s prognozom kod najčešćih oblika PSG-a.
- Tečaj je namijenjen ginekolozima, opstetričarima, subspecijalistima fetalne medicine i pedijatrima subspecijalistima pedijatrijske kardiologije. Posebna vrijednost tečaja je pratktični rad s trudnicama na ultrazvučnim aparatima visoke kvalitete pri čemu svaki polaznik uz nadzor mentora napravi više pregleda fetalnog srca.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02aWQQyeUM75mdvKu2WticWhLJmt7J7p7uTvGEPoT834mS1NU53MhutA8u8pcJNtKRl&id=100087130022151

djelomob1.jpg