Ožujak 23, 2023 1609

Održana konferencija o zadrugarstvu i kratkim lancima opskrbe naziva „Lanci održivosti“

Održana konferencija o zadrugarstvu i kratkim lancima opskrbe naziva „Lanci održivosti“ Foto: Jurica Cindrić
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Na Svjetski dan voda, 22. ožujka u Trokutu - Inkubatoru za tehnologije i poduzetništvo, Šibenik održana je konferencija o zadrugarstvu i kratkim lancima opskrbe naziva „Lanci održivosti“.
Konferenciju su organizirali: LAGUR Lanterna, LAGUR Galeb i LAG More 249, u partnerstvu s inkubatorom za nove tehnologije i poduzetništvo - Trokut, koji je prepoznao važnost tematike zadrugarstva, udruživanja i formiranja kratkih lanaca nabave hrane za zajednicu, ali i potencijal buduće suradnje, u vidu primjene novih tehnologija i inovativnih rješenja u ribarskom i poljoprivrednom sektoru.

Fotografije: Jurica Cindrić

Cilj konferencije bio je razgovor, informiranje o:
- benefitima udruživanja poljoprivrednika i ribara u zadruge
- primjerima uspješnih praksi u RH
- povezivanju malih proizvođača i ribara s ugostiteljskim objektima
- promicanju strategije “Od polja do stola!“, „Od mora do stola!”
- važnosti kreiranja kratkih lanaca opskrbe za održivu i plavu ekonomiju, ali i za turizam.

Konferenciju je vodila Leticija Hrenković iz Agrokluba, a goste su pozdravili i Ante Sladoljev, LAGUR Galeb, Diana Mudrinić - direktorica Inkubatora Trokut koji je partner ove konferencije, ali i Valentino Petković iz organizacijskog tima koja je objasnila značaj i simboliku loga i imena konferencije:
“ Kao tim, sastavljen od dva FLAGa, i jednog LAGa, dugo smo tragali za logom koji bi mogao predočiti vrijednosti koje nosimo u srcima i viziju koju želimo ostvariti, bez da se nužno opterećujemo pitanjima kao što su:
Hoće li to biti jedna zadruga u budućnosti, dvije zadruge, ili jedna mješovita.
A onda… netko se tu pojavio tko nas je odista čuo, a to je naš veliki šibenski grafički dizajner – Ante Filipović Grčić. Čuvši sve naše ideje, on ih je predočio u par jednostavnih elemenata i boja, a one znače:
● Zelena za polja, ali i buduću zelenu tržnicu
● Plava za more, ali i za buduću plavu tržnicu
● Bijelo za pjat u kojem se agro i mare okusi susreću, zahvaljujući spretnim rukama poljoprivrednika i ribara u pripremi vrhunskih chefova
● Žuta za zajedništvo i zadruživanje koje umeđuostalom doprinosi i formiranju kratkih lanaca

I eto, ovaj simbol koji danas gledamo je stao u 4 boje i u dvije riječi = LANCI ODRŽIVOSTI.

Na konferenciji se okupilo mnoštvo stručnjaka iz područja zadruga, udruživanja i kratkih lanaca opskrbe:
Panel Zadrugarstvo:
Goran Jeras, ZEF
Fabijan Peronja WWF Adria
Šime Kosor, RZ OMEGA 3
Ante Skelin, profesionalni ribar
Panel Kratki Lanci Opskrbe:
Sergej Lugović, Vesela Motika
Dražen Šimleša, ZMAG
Rudolf Štefan, Chef, Pelegrini
Ana Šikić, OPG Piškera
Mladen Sarajlić, Capra Domestica

Obje panel rasprave su bile vrlo sadržajne, obuhvatile su mnoge teme, te potaknule i posjetioce da svojim pitanjima istaknu probleme i barem započnu s pronalaženjem mogućih rješenja. Rezultat je bio aktivan dijalog između panelista i publike.
Između dva panela posjetioci su mogli uživati na sajmu lokalnih izlagača uz gastro ponudu, te pjesmu i kolo šibenske kulturne udruge Šuština.
Od lokalnih izlagača svoje proizvode predstavili su: Vinarija Baraka, Vinarija Testament, Vinarija Rak, Sirana Stone, OPG Malo Blago, OPG Buntić, OPG Žarko Peran, OPG Reljanović, Udruga barmena Beli, Restoran Vicko, Restoran Pelegrini i Pakai.

Prostorije Trokuta bile su popunjene do posljednjeg mjesta što pokazuje kako je jučerašnja tema od iznimne važnosti za sve dionike naše županije te da je ovo tek prva u nizu aktivnosti koje se planiraju u naredno vrijeme, a sve s ciljem ostvarivanja bolje povezanosti, održivosti i usmjerenosti na proizvođače i lokalne proizvode te isticanjem bitnosti edukacija svih dionika i jačanja svijesti o važnosti brige za oblikovanjem bolje, zdravije zajednice i budućnosti koju odlikuje društveni kapital i povjerenje.

Važno je zapamtiti podatak koji je iznio moderator panela koji je inače i vanjski konzultant za ribarstvo WWF Adrie, ali i predsjednik FLAGA Galeb - Ante Sladoljev, a to je kako je na:
- svjetskoj razini postotak zadruga čak 40%, kad se gleda ukupna poljoprivreda i ribarstvo
- u Danskoj i Nizozemskoj se penje i do 90%
- u RH, govorimo o samo 0,08%.

Ono što valja ponijeti s ove konferencije je sljedeće:
Edukacija na svim razinama, poticanje svijesti o međusobnom povezivanju različitih dionika i sektora, dugoročno planiranje i podrška na višim razinama, dovode do uspješne poljoprivrede, do pojačanog razvoja ribarskog sektora, ali i do prepoznatljivosti cijele Šibensko-kninske županije kao gastro destinacije koja je regenerativna i održiva.

Sponzori:
Grad Šibenik; TZ Grada Šibenika; TZ ŠK Županije; Laser; Vinarija Vinoplod; D-Resort; Olimpia SKY; Ugostitelji (na lokaciji); Pakai, Pelegrini, Ugostitelji (donirali kruh, namirnice): Restoran Vicko (Šuperba), Ribari čiji se ulov koristio u pripremi jela: Dušan Prelević, Ante Skelin

Fotogalerija: Jurica Cindrić HIGH MOON MEDIA

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 23 Ožujak 2023 15:49
djelomob1.jpg