Svibanj 14, 2023 10029

Obilne oborine pogodile Vodice: Sredozemna ciklona donosi novo pogoršanje vremena

Obilne oborine pogodile Vodice: Sredozemna ciklona donosi novo pogoršanje vremena Snimka zaslona web kamera Šibenik meteo
Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Sredozemna ciklona danas je nastavila svoj utjecaj na naše vrijeme, donoseći novi val pogoršanja. Ovim je nastavljen niz nestabilnih dana obilježenih jakim pljuskovima, koji su na pojedinim područjima uzrokovali velike kumulativne oborine.

Jutros, kiša je padala na cijelom području Sjeverne Dalmacije te na dijelu Sjevernog Jadrana. Za razliku od toga, južno od Splita bilo je uglavnom suho. Zapadni dio Šibensko-kninske i istočni dio Zadraske županije zahvatili su lokalno jaki pljuskovi, koji su za kratko vrijeme donijeli obilne oborine.

Iza 8 sati ujutro, na uskom prostoru između Putičanja, Čiste Velike i Lišana Ostrovičkih, formirao se sustav koji je u naredna dva sata "izlio" preko 80 litara kiše po metru četvornom. Mjerenja automatske meteorološke postaje u Putičanju pokazuju da je od ponoći do 10h napadalo čak 84 litre kiše. Najintenzivniji pljuskovi bili su u periodu između 7 i 10h kada je palo 55 litara kiše po metru četvornom.

Na području Vodica i Zatona bilo je obilnih oborina iz iste oborinske mase, gdje su se oborine kretale oko 70 litara, kao i na otocima Prvić i Žirje gdje je dnevna akumulacija do 13h iznosila oko 50 litara po metru četvornom. U ostatku Šibensko-kninske županije oborine su bile umjerenije i kretale su se između 10 i 35 litara po metru četvornom.

U nastavku dana očekuju nas slične vremenske neprilike uz oblačno vrijeme i kišu te lokalno intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima. Puhat će slabo do umjereno jugo, uz temperature zraka između 14 i 16°C.

Nestabilno, vjetrovito i promjenjivo vrijeme nastavit će se i u narednim danima. Postupna stabilizacija vremena očekuje se od četvrtka. 

Izvor: ŠIBENIK METEO

djelomob1.jpg