Svibanj 24, 2023 689

Stručnjaci iz cijelog svijeta okupili se u Vodicama na Europskoj GREEN konferenciji

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

U hotelu Olympia Sky u Vodicama u srijedu, 24. svibnja 2023., svečano je otvorena 1. Europska GREEN konferencija (EGC 2023). Ova trodnevna konferencija, koja traje do 26. svibnja, usmjerena je na promicanje razmjene znanja i suradnju među znanstvenicima i stručnjacima, s naglaskom na važnosti primjene višedisciplinarnog pristupa u zaštiti okoliša i održivom razvoju.

Konferencija je poslužila kao platforma za predstavljanje znanstvenih i stručnih radova iz cijelog svijeta na teme koje se tiču zelenih inicijativa. Te teme obuhvaćaju širok spektar interesa, od obnovljivih izvora energije i ekološke poljoprivrede do održivog turizma i zelene arhitekture.

Organizatori 1. Europske GREEN konferencije su Međunarodno udruženje znanstvenika i stručnjaka za zaštitu okoliša (IAESP) i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, uz podršku mreže partnerskih institucija. Otvaranju konferencije prisustvovali su brojni ugledni gosti, uključujući Šibensko-kninskog župana dr.sc. Marka Jelića, gradonačelnika Vodica Antu Cukrova i ravnateljicu NP Krka Nellu Slavicu.

Osvrćući se na prirodne ljepote Šibenskog kraja, župan Jelić naglasio je važnost očuvanja okoliša i održive budućnosti naše planete. "Nalazite se u zelenoj županiji i time se ponosimo! Pazimo na svaki korak i prednjačimo u brojnim stvarima, ali najveći izazov za budućnost predstavlja nam pritisak na prostor, odnosno gradnja", izjavio je župan.

Konferenciju su također pozdravile inicijatorica i predsjednica organizacijskog odbora, prof. dr.sc. Mirna Habuda-Stanić, i prodekanica Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, izv. prof. dr.sc. Brigita Popović.

Uzvanicima su se obratili i izv.prof.dr.sc. Hrvoje Krstić, dekan Građevinskog i arhitektonskog fakulteta, Bruno Cvetković, predsjednik Međunarodne federacije za zdravstvenu ekologiju, te ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Igor Krajtmajer. Krajtmajer je istaknuo da Hrvatska dijeli klimatske ambicije s Europskom unijom i da je europski odgovor na predstojeće krize Zeleni plan.

Svečano otvaranje konferencije obavila je Andrea Strachinescu, članica Europske komisije i voditeljica Odjela za energetiku, nove tehnologije i inovacije pri Glavnoj upravi za pomorstvo i ribarstvo.

EGC 2023 pruža jedinstvenu priliku za poticanje globalne suradnje, poticanje novih ideja i strategija koje će oblikovati budućnost održivog razvoja i zaštite okoliša.

Foto: ŠK ŽUPANIJA

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 24 Svibanj 2023 15:54
djelomob1.jpg