Lipanj 01, 2023 611

Održan Dan otvorenih vrata šibenske Industrijsko-obrtničke škole

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Industrijsko-obrtnička škola Šibenik održala je danas Dan otvorenih vrata, kako bi predstavila učenicima zanimanja koja nudi i za koja se mogu školovati. Posjetili su ga učenici završnih razreda osnovnih škola, a manifestacija se održala u sklopu aktivnosti EU projekta “ARC MECHANICA za nove kompetencije”.

Manifestacija je otvorena prigodnim obraćanjem zamjenice župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac te ravnatelja škole Zorana Živkovića.

-Ovo je još jedna od aktivnosti kojima vam želimo pomoći u odabiru škole i vašeg budućeg zanimanja. Ako izaberete našu školu, nećete pogriješiti, naprotiv bit će vam to najbolja odluka jer ćete nakon školovanja sigurno imati i zaposlenje. Želim da se ugodno osjećate, iskoristite priliku i posjetite sve naše kabinete, laboratorije i radionice i saznajte sve što vas čeka u našoj školi na jesen – poručio je ravnatelj okupljenim učenicima.

-Danas se dobri meštri čekaju kao ozebli sunce, budite vi ti meštri koji ćete donijeti nužne promjene na tržištu rada u našoj županiji – kratko je poručila Ukić Kotarac.

Kako bi posjet učenicima bio zanimljiviji održana je i javna tribina na temu, Žene u “muškim” zanimanjima kojoj je cilj bio naglasiti kako žena obrtnik danas nije nepoznanica jer žene rade i upravljaju vlastitim poduzećima. Gošće su bile Blanka Paklar iz tvrtke Ivanal doo, koja je već 42 godine djelatnica u strojarskom zanimanju, učenica tehničke škole Ema Huljev, smjer računalni tehničar, Xenia Kokić, učenica Industrijsko-obrtničke škole smjer automehatroničar te tehničke crtačice Viktorija Lokas i Minea Tatar.

-Planiram upisati četvrti stupanj školovanja pa fakultet za business u Engleskoj te kroz nekoliko godina nakon završetka školovanja otvoriti svoju auto kuću. Zanimanje mi se sviđa, volim raditi na praksi i volim nove izazove. U mom poslu zna biti raznih komentara i nevjerice o ženama u tzv. muškim zanimanjima, ali mislim da se svijest o tome mijenja i da se dosta promijenila u odnosu na prije – kazala je buduća automehatroničarka Xenia Kokić.

Svi učenici su imali priliku u obilasku škole, kroz radionice i praktikume, saznati o svakom zanimanju sve što ih zanima te pogledati uratke učenika škole iz područja svakog zanimanja za koji se mogu školovati.

Inače, Industrijsko-obrtnička škola Šibenik nudi mogućnost školovanja za 9 zanimanja iz područja elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a to su: brodski električar, automehatroničar, autolimar, vodoinstalater, elektroinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, brodomehaničar, plinoinstalater i tehnički crtač.

Riječ je o traženim zanimanjima na tržištu rada tako da učenici nakon školovanja brzo pronalaze posao.

 

djelomob1.jpg