Lipanj 02, 2023 3260

Uskoro izlazi vodič kroz suhozidnu baštinu Šibensko-kninske županije

Uskoro izlazi vodič kroz suhozidnu baštinu Šibensko-kninske županije Suhozidni park Srima FB
Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

U travnju ove godine održan je izuzetno uspješan kolokvij na temu suvremenih bilježenja krajolika. Mjesto održavanja bila je Domaćinova bunja, u neposrednoj blizini čuvene Čačine gomile. Ovaj događaj bio je inspiracija za objavljivanje vodiča kroz suhozidnu baštinu Šibensko-kninske županije. Profesor dr. Jadran Kale, etnolog i kustos u Etnografskom odjelu Muzeja grada Šibenika, sastavio je ovaj vodič koji će, kako planira, početnu i završnu točku svoje putanje usmjeriti sa Srime.

Sadržaj vodiča je već pripremljen za tisak. Kroz 20 tema i 50 lokaliteta, vodič nudi uvid u lokalnu baštinu i predstavlja sve njene aspekte.

Odabir tema i lokaliteta u vodiču bio je vođen željom da se prikaže nevjerojatna raznovrsnost suhozidnih oblika koji su dio naše kulturne baštine. Također, očekuje se da će vodič donijeti promjene u percepciji suhozida, ne samo kod turista, već i kod samih lokalnih stanovnika.

"Sadržaj vodiča je gotov. Sa dizajnerom smo dogovorili format a s tiskarom ukupnu nakladu, pa bi, ako bude sve u redu, suhozidni vodič naše županije mogao izaći ovog ljeta." - izjavio je prof. Kale.

Različiti lokaliteti, poput Domaćinove bunje, Čačine gomile i planjanskih Zastava, samo su neki od primjera koji će biti prikazani u vodiču.

Također, prof. Kale se nada da će vodič pomoći u rješavanju problema s Rašinom bunjom

„Nažalost je još uvijek nesretna priča s Rašinom bunjom, najsavršenijom takvom građevinom kod nas, koja nakon štete zbog lošeg službenog popravka i dalje stoji u žalosnom stanju. Nadamo se da će vodič pomoći razriješiti tu situaciju kakva se pokušala zaobići projektom zasebnog prezentacijskog centra. Najbolji mogući prezentacijski centri su oni iz stvarne baštine, što dobro znaju ne samo ugostitelji iz povijesnih jezgri već i svi povezani s ruralnim turizmom.“ – naglašava Kale

Prilikom izbora tema i lokaliteta za vodič, Kale je nastojao pokazati raznovrsnost suhozidnih građevina: "Bilo je važno prikazati nevjerojatnu raznovrsnost tih oblika, od obzidanih jama i lokava do tornjeva i pudarica..."

Nažalost, financiranje ovog projekta nije išlo glatko. Iako općine i gradovi na kojima se nalaze lokaliteti pozvani da doprinesu, samo su dvije općine odgovorile na poziv. Profesor Kale se nada da će, unatoč ovim poteškoćama, vodič biti dostupan do kraja ljeta.

„Novac prikupljamo i dalje, nadamo se još sponzorima i reakcijama iz lokalnih samouprava, osobito iz Grada Vodica na kojem su području većina lokaliteta iz vodiča“ – kaže nam Jadran Kale

Osim tiskane verzije, planirana je i digitalna verzija vodiča. U međuvremenu, sve uključene lokacije bit će dostupne na suhozidnom geoportalu Suhozid.Hr. Ovaj projekt će biti promoviran na društvenim mrežama, uključujući Facebook stranicu "Suhozidni park Srima" i Twitter profil pod oznakom #kamenpetkom.

Čini se da je ovaj vodič o suhozidnoj baštini pravo blago za sve zainteresirane za ovaj važan dio hrvatske kulturne baštine. Bez sumnje, to je projekt kojim se veselimo ovog ljeta.
Na kraju spomenimo da je nakladnik ovog vodiča Muzej Grada Šibenika.

djelomob1.jpg