Lipanj 03, 2023 1178

Direktan potomak Fausta Vrančića posjetio Memorijalni centar u Prvić Luci

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Danas je Memorijalni centar Faust Vrančić dočekao posebnog gosta - Luku Draganić-Vrančića, izravnog potomka Kažimira Vrančića, brata poznatog Fausta. Ova obiteljska veza zasigurno pridodaje posebnu težinu Lukinom posjetu.

U 18. stoljeću, 1737. godine, Margarita Vrančić, posljednja izravna potomkinja Vrančićevih, udala se za Franu Draganića. Taj čin obilježio je spoj dviju uglednih i moćnih plemićkih obitelji iz Šibenika - Draganića i Vrančića, što je rezultiralo ujedinjenjem i njihovih obiteljskih grbova.

U 19. stoljeću, obitelj Draganić-Vrančić podijelila se na dvije grane: šibensko-pirovačku i šibensko-prvićku. Lukin pradjed Tomislav pripadao je prvićkoj grani, a služio je kao časnik u vojsci Kraljevine SHS. Njegov sin Aleksandar (Saša), bio je arhitekt, dok je unuk Aleksandar (Aljoša) odabrao put glazbenika.

Čini se da su Saša i Aljoša bili jedini članovi loze Vrančić koji su nastavili živjeti u Šibeniku, gdje i danas, slijedeći njihovu tradiciju, žive Luka i njegova braća.

Tijekom posjeta, Luka je radosno pozirao s modelom svog slavnog prapredaka, Fausta. Unatoč vremenskom jazu koji ih dijeli od više od četiri stoljeća, ne možemo se načuditi sličnosti između njih.

djelomob1.jpg