Lipanj 07, 2023 6108

U Vodicama počela gradnja specijaliziranog objekta za preradu divlje tune, prvog takvog u Hrvatskoj

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Ribarska zadruga Tuna Adria sa sjedištem u Vodicama, putem Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Galeb dobila Odluku o dodjeli sredstava za projekt izgradnje objekta za prihvat i skladištenje tune. Ukupna vrijednost projekta je 906.766,25 € (bez PDV-a) dok je iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava 825.142,74 €.

Objekt će biti opremljen najmodernijom tehnologijom za prihvat, čišćenje, smrzavanje, pakiranje i preradu divlje jadranske Blue fin tune, što će rezultirati novim proizvodima vrhunske kvalitete. Sve navedeno omogućuje bolje pozicioniranje zadruge i proizvoda na tržištu te ulazak na nova ekskluzivna i daljnja tržišta poput zapadne Europe i Japana.

U samom objektu je predviđena i ribarnica te kušaonica tune, a s obzirom da se u neposrednoj blizini objekta nalazi uljara Sveti Ivan s kušaonicom maslinova ulja te vinarija Birin s kušaonicom vina, otvara se veliki potencijal za razvoj turističkih paketa kakvih nema u Hrvatskoj.

Korist od projekta će direktno imati Zadruga i njeni članovi, budući da će izgradnjom objekta ostvarivati veće prihode te biti konkurentniji i održiviji. Projekt će rezultirati s tri nova radna mjesta. Također, korist od projekta će imati i svi kooperanti i brojni ugostiteljski objekti koji svoj meni baziraju na tuni u vidu namirnice vrhunske kvalitete koju će koristiti u stvaranju visokokvalitetnih i autentičnih gastronomskih iskustava za svoje posjetitelje. Na taj način projekt pozicionira Grad Vodice na mapi ribarstva i doprinosi etabliranju FLAG područja kao mjesta s bogatom gastronomskom ponudom zasnovanom na lokalnim proizvodima ribarstva od čega će korist imati svi njegovi stanovnici. Sve navedeno će osigurati zadržavanje radnih mjesta, ali i stvaranje novih uzduž cijelog opskrbnog lanca.

Nakon izgradnje objekta u sklopu istog planirane su i dodatne aktivnosti vezane uz sektor ribarstva - edukativne radionice kroz koje bi se uključilo djecu, mlade i sve zainteresirane u sektoru ribarstva na području FLAG-a, a naravno i šire. Edukativne aktivnosti će biti usmjerene, uz ekologiju mora, prema važnosti i specifičnosti Blue fin tune te odgovornom ribolovu tune, kao i o važnosti konzumacije ribe bogate omega tri masnim kiselinama.

Sam projekt je prezentiran predstavnicima Europske komisije, ministarstava i upravljačkih tijela iz država članica Europske unije i europskih FLAG-ova na nedavno održanoj konferenciji u Vodicama te je više puta pohvaljen.

 

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 07 Lipanj 2023 12:40
djelomob1.jpg