Rujan 02, 2023 3116

Novi izazovi i inovacije u Osnovnoj školi Fausta Vrančića: Riječ ravnateljice

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Osnovna škola Fausta Vrančića u Šibeniku nije samo još jedna obrazovna institucija; ona je dinamična zajednica koja pristupa odgoju i obrazovanju na jedinstven način. Ravnateljica škole, gospođa Snježana Ćaleta, podijelila je svoja razmišljanja o novim izazovima, inovacijama i očekivanjima za nadolazeću školsku godinu sa našom kolegicom Lucijom Cvitan. Intervju objavljujemo na portalu Infovodice.

Novi izazovi u novoj školskoj godini
Ove godine, škola se suočava s brojnim izazovima, uključujući uvođenje produženog boravka za učenike trećeg razreda i koordinaciju između tri područne škole. No, najveći izazov je očuvanje visoke razine kvalitete obrazovanja. "Imamo izrazito stručne i motivirane učitelje, pedagoginju i psihologinju koji su profesionalna podrška učenicima i učiteljima," ističe ravnateljica Ćaleta, koja je izuzetno ponosna na svoj tim.

Sveobuhvatni odgoj kao temelj
Osim akademskih postignuća, škola stavlja veliki naglasak na razvoj emocionalne inteligencije i etičkih vrijednosti. "Nije najvažnije imati odlične ocjene, već biti dobar i pošten čovjek", kaže ravnateljica i dodaje kako škola njeguje kulturu empatije i suradnje.

Inkluzija i podrška
Kada je riječ o inkluziji, škola pridaje posebnu pažnju pružanju podrške učenicima s teškoćama u razvoju. "Inkluzija odlično funkcionira. Sva djeca imaju isti tretman, i to je nešto na čemu smo izrazito ponosni," ističe Ćaleta.

Partnerstvo s roditeljima
Odnos s roditeljima smatra se ključnim elementom u obrazovnom procesu. "Roditelji su aktivno uključeni i nemamo ozbiljnih pritužbi, što nas dodatno motivira u našem radu", kaže ravnateljica.

Profesionalni razvoj učitelja
Nažalost, profesionalni razvoj učitelja često izostaje iz financijskih razloga, što je problem koji škola nastoji riješiti.

Promicanje kreativnosti i inovativnosti
Škola teži otkrivanju i poticanju talenata svakog učenika. "Djeca su zahvalan 'materijal', i rad s njima je za nas užitak i radost," dodaje ravnateljica.

Budući izazovi i očekivanja
Iako tehnologija igra važnu ulogu u obrazovanju, ravnateljica ističe da temelji poput materinjeg jezika i navike čitanja moraju ostati prioriteti.

Novi Zakon o ocjenjivanju učitelja
O predloženom zakonu u kojem ravnatelji ocjenjuju učitelje, ravnateljica je jasna: "Ako se zakon usvoji, bit ću vrlo nezadovoljna. To je dodatno podcjenjivanje prosvjetnih djelatnika koji su već potlačeni."

Ova riječ ravnateljice, u suradnji s našom kolegicom Lucijom Cvitan, daje nam jasan uvid u vrednote i ciljeve Osnovne škole Fausta Vrančića. Škola teži ne samo akademskoj izvrsnosti, nego i formiranju kompletnih, odgovornih i etički osviještenih osoba.

djelomob1.jpg