Rujan 06, 2023 2850

Sezona se bliži kraju, ali turizam ne staje: Razgovor s Anitom Franin Pečaricom o turističkim trendovima u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Nakon završetka glavne turističke sezone, razgovarali smo s Anitom Franin Pečaricom, direktoricom ureda TZ Vodice. Pečarica je s optimizmom istaknula da su prvi osam mjeseci ove godine donijeli 7% više dolazaka i 2% više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Dodala je da su se najpozitivniji rezultati vidjeli u hotelskom smještaju, gdje je ostvareno čak 20% više dolazaka i 10% više noćenja u usporedbi s prošlom godinom. Ostali smještaji nisu bili daleko iza s povećanjem od 14% u dolascima i 6% u noćenjima. Posebno je zanimljiv podatak o nautičkom turizmu, gdje je ostvaren značajan porast od 21% u dolascima i čak 33% u noćenjima. Ovo su brojke koje ukazuju na rastuću popularnost Vodica kao nautičke destinacije.

Međutim, nisu sve vijesti bile pozitivne. Kampovi su, naime, zabilježili 8% manje dolazaka i 2% manje noćenja, dok su usluge u domaćinstvu također bile nešto slabije, s 2% manje dolazaka i 3% manje noćenja. 

Kada je riječ o tržištima s kojih dolaze turisti, Franin Pečarica je istaknula da su najveći porast noćenja zabilježili kod domaćih gostiju, kao i gostiju iz Austrije, Mađarske, Slovenije, BiH i Nizozemske. S druge strane, češko i poljsko tržište su u padu, dok je njemačko tržište pokazalo rast u dolascima za 2%, ali pad u noćenjima za 4%.

Govoreći o samo mjesecu kolovozu, Franin Pečarica je rekla da je ukupno ostvareno 3% manje noćenja u odnosu na prošlu godinu. Hotelski sektor je ostao na razini prošlogodišnjeg kolovoza, dok su ostali smještaji i nautički sektor zabilježili porast od 6%. Obiteljski smještaj i kampovi su zabilježili pad noćenja od 4% i 9%.

U svjetlu ovih podataka, Pečarica je istaknula kako je sezona generalno pozitivna, ali da postoje prostori za rast i optimizaciju.

Zaključak

Promjene u broju gostiju i noćenja iz raznih zemalja pokazuju da Vodice trebaju proširiti svoju turističku ponudu i privući različite vrste posjetitelja. U svakom slučaju, Vodice nastavljaju biti atraktivna turistička destinacija s mnogim prilikama za budući rast i razvoj.

djelomob1.jpg