Rujan 16, 2023 4047

Srcem kontra čelika: Dan kada je srce bilo jače od oružja

Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

Ove godine obilježava se 32. godišnjica Spomendana rujanskog rata. U rujnu 1991. godine, tzv. Jugoslavenska narodna armija, potpomognuta domaćim Srbima, napala je šire područje Grada Vodica i Šibenika s namjerom da ih zauzme i time Hrvatsku podijeli na dva dijela. Slabo naoružani, ali hrabri branitelji suprotstavili su se mnogo nadmoćnijem oklopljenom neprijatelju. Nakon teških borbi, neprijatelj se povukao i Vodice i Šibenik su obranjeni.

Duboki ožiljci, sjećanja i boli ostali su u srcima onih koji su svoj život utkali u stvaranje Hrvatske države. Obilježavanjem ovog dana, želimo sačuvati od zaborava dane ponosa i slave, te odati počast onima koji nisu s nama da proslave blagdan slobode, ali su joj darovali svoje živote. Neka njihova hrabrost i žrtva budu nadahnuće svim budućim naraštajima.

Danas, obilježavanje Spomendana rujanskog rata započelo je rekreativnom biciklističkom vožnjom „Srcem protiv čelika“ na Trgu hrvatskih mučenika u organizaciji BBK „Orlov krug“. Uslijedio je mimohod hrvatskih branitelja, koji je završio prigodnim programom na Trgu hrvatskih mučenika, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće u čast poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Prije samog polaganja vijenaca, naš sumještanin Danijel Juričev Martinčev – Bukara održao je emotivan govor ispred spomenika hrvatskim braniteljima. Prisjetio se svakog poginulog branitelja ponaosob, naglasivši kako njihove duše neće naći mir dok se u Vodicama tijekom ljeta puštaju srpske cajke.

Svijeće i vijence položili su Udruge branitelja koje su se prije 32 godine suprotstavili mnogo nadmoćnijem neprijatelju i obranili svoj grad i šire gradsko područje, članovi lovačkog društva ,,Sokol“ iz Vodica koji su bili među prvima koji su uspostavili obranu grada, straže i izviđanja pripremajući se za nadolazeća ratna zbivanja, članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Pakoštana koji su nam tih rujanskih dana pritekli u pomoć.

Također vijence i svijeće položili su

- izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja gospodina Tome Medveda, gospodin Goran Pauk;
- župan Šibensko - kninske županije gospodin Marko Jelić 
- gradonačelnik Grada Vodica Ante Cukrov te predsjednik gradskog vijeća Grada Vodica Marko Mačukat
- izaslanik načelnika Policijske uprave Šibensko- kninske i sve ostale predstavnici civilnih udruga te političkih stranaka.

Večer će biti obogaćena prikazivanjem filma Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“ na Trgu hrvatskih mučenika, a završit će koncertom Ansambla Bonaca.

Poslijednja izmjena dana Subota, 16 Rujan 2023 20:10
djelomob1.jpg