Studeni 13, 2023 1470

Izložbu o don Frani Šimatu posjetio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović

Ocjeni sadržaj
(10 glasova)

Obilježavanje desete godišnjice smrti don Frane Šimata započelo je u petak otvorenjem izložbe fotografija, nastavljeno u nedjeljno jutro snimanjem Milenijske fotografije neumornog Šime Strikomana, a završeno danas molitvom na don Franinom grobu i Svetom misom u župnoj crkvi u Vodicama koju je predvodio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Misi je prethodilo i izlaganje vodičkog župnika don Franje Glasnovića o njegovom prethodniku koji je u Vodicama službovao od rujna 1991. do 2010. godine.

Nakon mise brojni vjernici, časne sestre i svećenici došli su u Gradsku knjižnicu Vodice kako bi razgledali izložbu fotografija posvećenu don Frani. Među ostalima, izložbu su došli pogledati i mons. Roko Glasnović, gvardijan Franjevačkog samostana u Karinu fra Petar Klarić, u ratnim godinama stanovnik Vodica koji je brinuo o duhovnom životu prognanika, katedralni župnik don Krešimir Mateša, novi župnik u Tribunju don Ante Vrcić, poznat po ulozi kardinala Stepinca u dokumentarno-igranom filmu o njegovom životu, brojne časne sestre, nećaci don Frane Šimata i arhitekta Nikola Bašić, autor nove crkve Gospe od Karmela na našem Okitu.

Dubrovački biskup Roko Glasnović s puno emocija razgledavao je izložbu o don Frani s kojim je surađivao i kao mladi svećenik i u dječačkim danima kao ministrant u katedrali Svetog Jakova.

Za uspomenu na ovaj događaj i posjetu knjižnici, ravnateljica Sanja Radin-Mačukat darovala je monsinjoru Roku Glasnoviću autohtoni vodički suvenir.

Izložba će trajati do kraja mjeseca.

Tekst i foto: Ivica Bilan