Studeni 18, 2023 1859

Sjećanje na heroje Vukovara i Škabrnje: Dan koji je obilježio našu povijest

Sjećanje na heroje Vukovara i Škabrnje: Dan koji je obilježio našu povijest HRT
Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Vukovar, poznat kao Grad Heroja i cijela Hrvatska prisjećaju se jednog od najtežih dana u svojoj novijoj povijesti. To je dan kada je, nakon 87 dana nadljudske borbe, 1991. godine pala obrana grada. Tada su Vukovar zauzele JNA i srpske paravojne postrojbe, počinivši brojne zločine. Istog dana, tragičan događaj zadesio je i Škabrnju, gdje je počinjen pokolj.

U posebnoj emisiji Hrvatske radiotelevizije (HRT), posvećenoj Danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, gostovao je i Radoslav Juričev Sudac, pripadnik 113. šibenske brigade. On je podijelio svoja sjećanja i osjećaje o ovom važnom danu.

Na pitanje voditelja Petra Vlahova kako se osjeća biti u Vukovaru na ovaj dan, Sudac je odgovorio da je to prilika da se odamo počast mučenicima koji su život izgubili. Naglasio je da oni nisu zaboravljeni i da će ostati u sjećanjima dok god su živi.

Radoslav Sudac se prisjetio i događaja na današnji dan od prije 32 godine, kada je na svoj rođendan zarobio trojicu vojnika neprijateljskih snaga, ne znajući da je Vukovar pao. Kasnije su ti zarobljenici razmijenjeni za tijelo njihovog poginulog suborca Šime Šunjerge.

Kolone sjećanja svake godine okupljaju mnoge ljude iz cijele Hrvatske, uključujući i gradove poput Šibenika i Vodica. Ovaj važan dan svjedoči o jedinstvu i sjećanju na teške trenutke iz prošlosti, ali i o odlučnosti da se takvi događaji nikada ne zaborave.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i na žrtvu Vukovara i Škabrnje simbolizira ne samo tugu i sjećanje na žrtve, već i neuništivu snagu, hrabrost, i zajedništvo naroda koji se bore za svoju slobodu i pravdu.