05 Sij 2015
    3318

Otok mladosti se konačno vraća na turističke karte?

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0
Otok mladosti se konačno vraća na turističke karte? Foto: Izvor internet

Je li Šibenik nadomak raspetljavanja gordijskog čvora oko otoka Obonjana? Što za bivši Otok mladosti donosi okončanje predstečajne nagodbe Sunčanog Hvara, koncesionara Obonjana? Tko će u sezoni 2015. upravljati otokom ili makar koristiti sve njegove prirodne blagodati? - piše portal Slobodna Dalmacija

 

Grad Šibenik još je 2008. sklopio ugovor o 50-godišnjoj koncesiji s luksemburškom grupacijom ORCO koja je preuzela Obonjan najavljujući realizaicju megaprojekta i investiciju od čak 150 milijuna eura u luksuzne hotelske kapacitete na otoku!

Nikad od toga nije bilo ništa, a ORCO je u međuvremenu zapao u velike financijske teškoće i Obonjan predao svojoj tvrtki kćeri Sunčanom Hvaru koja je, pak, završila u predstečajnoj nagodbi. Iako je šibenski gradonačelnik Željko Burić još za sezonu 2014. najavljivao stavljanje Obonjana u turističku funkciju, to se nije dogodilo, navodno, upravo zbog postupka predstečajne nagodbe u koju je koncesionar, Sunčani Hvar, ušao.

Uoči Božića je održano ročište na kojem je prihvaćen Plan financijskog restrukturiranja Sunčanog Hvara, što je, kako je s optimizmom najavila predsjednica Uprave Sunčanoga Hvara Gordana Tomičić, nova prilika da se ta hotelijerska tvrtka snažnije okrene razvoju.

U svakom slučaju, većinski vlasnik ORCO Property Group s 26,4 posto udjela i Prime Tourist Resort s 24 9 posto te država s ukupno 32,3 posto udjela nakon desetgodišnjih nesuglasja napokon su se sporazumjeli oko otvorenih pitanja koja su opterećivala funkcioniranje Sunčanoga Hvara. Je li to sada šansa i za šibenski "mrtvi kapital", Otok mladosti, da se vrati na turističke karte Hrvatske?
- Za nas je svakako dobra vijest da je predstečajna nagodba uspješno završena i da Sunčani Hvar nastavlja živjeti, a vrlo je vjerojatno da će ta priča rezultirati na kraju promjenom vlasnika - drži šibenski gradonačelnik Željko Burić. - Mogu vam ovog trenutka tek reći da se intenzivno pregovara o Obonjanu, da smo na domak rješenja i ja više ne sumnjam da će na ovaj ili onaj način Obonjan idućeg ljeta biti u funkciji - optimističan je Burić.

Doduše, s puno optimizma šibenski gradonačelnik je o Obonjanu govorio i tijekom cijele 2014., iako ona za taj otok nije donijela ništa novo. Hoće li sada, nakon okončanja predstečajne nagodbe Sunčanoga Hvara biti drugačije?

- Budući da projekt nije realiziran, kad je otvoren postupak predstečaja tvrtke, mi smo odmah prijavili svoje tražbine, u iznosu od 22 milijuna kuna, a odnose se na kredit za uređenje infrastrukture i kuhinje, koji je trebao preuzeti Sunčani Hvar od Grada Šibenika, a to nisu nikad učinili. Nažalost, naša tražbina - kazat će nam pročelnica za financije Grada Šibenika, Senka Ramljak - nije prihvaćena, navodno zbog nepotpune dokumentacije.

Činjenica je, međutim, dodaje Ramljak, da su se nama javljali brojni potencijalni partneri zaiteresirani za ulaganje na Obonjanu, ali su nam, tijekom trajanja predstečajne nagodbe, ruke bile vezane. Sada, kad je postupak predstečaja završen, u planu nam je, odmah iza blagdana, obaviti razgovor s predstavnicima Sunčanog Hvara, još uvijek našega partnera, da bismo vidjeli namjeravaju li realizirati svoj projekt, a ako to više nije opcija, zanima nas jesu li spremni da se u projekt uvede "treća strana", odnosno netko od zaiteresiranih investitora. Mislim da je i za Grad Šibenik i za Sunčani Hvar to bolje nego eventualno otvaranje postupka arbitraže koja je neizvjestan i dugotrajan proces, a svakako, i za njih i za nas, gubitak vremena i novca - zaključuje pročelnica Ramljak.

Ugovor koji je 2008. s ORCO grupom potpisala gradska (HDZ) vlast bio je iznimno nepovoljan, a zbog kompliciranih pravnih formulacija i težak za eventualno jednostrano raskidanje. Pogotovo na način kako to od početka zagovara šibenski gradonačelnik, da se otok Obonjan vrati Gradu, a da Šibenik to ne košta ni lipe!
Projekt Obonjan bio je zamišljen po modelu javno-privatnog partnerstva, jamčio je ogromna, nažalost potpuno nerealna, ulaganja na otoku, a na kraju je doveo do dugotrajnog spora između Grada i ORCO grupe. Činjenica je da koncesionar nije izvršio ni jednu ugovornu obvezu, radovi na otoku, koji su po projektu trebali biti u cjelosti završeni 2011., nikad nisu ni započeli, a čak i postojeći objekti, izgrađeni još u razdoblju dok je Savez izviđača Hrvatske upravljao otokom, propadaju.

Investitor je dobio rješenje o pravu građenja na otoku, ali se ona nije odnosila i na zatečene objekte, što je koncesionar koristio sve ove godine kao alibi za neotvaranje gradilišta na otoku.

I umjesto da Gradu podmire štetu za godine nekorištenja otoka i propadanje tamošnje infrastrukture, Sunčani Hvar, kao pravni slijednik ORCO grupe, potražuje od Grada Šibenika 18 milijuna kuna odštete zbog nerealiziranog ugovora, ali i neostvarene dobiti (?!)

Nije, međutim, jasno kako se uopće može kalkulirati s dobiti, a projekt nikada nije ni pokrenut u izvedbenom smislu...Tko će komu platiti i kako će se ova pravna zavrzlama naposljetku riješiti, sam Bog zna.

D. BLAŽEVIĆ

Izvor: Slobodna Dalmacija / Izvorni link: http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Sibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/269904/Default.aspx

djelomid1.jpg


drzavnostgp2020.jpg

tehnoadeo2017 BumbaNG


Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid


Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalniFoto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close