Ožujak 17, 2015 3057

Grad Vodice dio projekta "Let's do it Mediterranean !"

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Danas je u Gradskoj vijećnici održan 1. radni sastanak povodom sudjelovanja Grada Vodica u kampanji „Plava čistka" u sklopu globalnog projekta „Let's do it Mediterranean !".

Grad Vodice je prepoznao važnost kampanje „Plava čistka" kao važan korak u promjeni odnosa građana prema važnosti čistoća mora, podmorja, priobalja i očuvanja ljepote naše predivne obale. Grad Vodice je uključivanjem u ovu kampanju postao dio regionalnog projekta „Let's do it Mediterranean!", u kojem će sudjelovati zemlje mediteranskog prstena na 3 kontinenta sa zajedničkim ciljem čistog Mediterana.

„Let's do it Mediterranean!" je regionalna pod akcija svjetskog pokreta „Let's do it!". U Hrvatskoj se 2014.g. organizirala po prvi puta, a temeljena je na osnovama Zelene čistke, najveće volonterske nacionalne ekološke akcije. Sudjelovanje velikog broja volontera, zalog je za čisti okoliš, ali i poticaj za pokretanje novih akcija i projekata, kao što je i ova, „Plava čistka".

Cilj je potaknuti svijest građana o potrebi zaštite okoliša i mora uz koje i od kojeg se živi. More i prirodne ljepote osnova su za održivi turizam Hrvatske, a izuzetno je važno da se o brizi za okoliš u tom aspektu pridaje dovoljno pažnje.

Akcija će se održati 9. Svibnja. Sudjelovat će nekoliko vodičkih udruga i privatnih poduzetnika, „Leć" d.o.o., dječji vrtić „Tamaris" te svi građani koji su voljni uključiti se u akciju.

Čistit će se podmorje i priobalje na području od „Stare škole" u Vodicama do Tribunja.

Osim toga, danas je u istim održan osnivački sastanak „Eko odbora" dječjeg vrtića „Tamaris". Odabir članova-kumova predstavlja prvi od sedam koraka provedbe Eko programa vrtića.

Sljedeći koraci su:
- Ocjena stanja okoliša
- Plan djelovanja i izrada programa
- Praćenje stanja i ocjenjivanje
- Rad prema godišnjem planu i programu eko-vrtića
- Obaviještavanje javnosti i uključivanje medija
- Eko kodeks – podrazumijeva logo eko-vrtića , slogan i himnu

Članovi-kumovi Eko odbora su:
1. Branka Juričev Martinčev - gradonačelnica grada Vodica
2. Stanko Birin - direktor „Leć d.o.o." gradska tvrtka za obavljanje komunalne djelatnosti
3. Anita Franin – direktorica Turističke zajednica grada Vodica
4. Toni Mateša – tajnik zajednice sportova grada Vodica
5. Petar Grgurev – vlasnik i urednik portala www.infovodice.com i www.dvtamaris.hr

Cilj programa je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava kroz svakodnevni život djece i djelatnika vrtića.

Zadaća je odgojiti mlade generacije osjetljive na pitanje okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.

djelomob1.jpg