Travanj 01, 2015 3777

Audio/Foto: Da je pravde nikada ubojica hrvatskog branitelja nebi bio nagrađen

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Danas je u 10 sati na šibenskom mostu održan mirni prosvjed članova UHBDDR-a Boban Vodice, članova Udruge Hrvatkih branitelja Tribunj, pripadnika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata ''Jastrebovi'' – Šibenik te pripadnika 113. brigade u znak ne slaganja sa sramotnom presudom sudstva kojom će se Ivici Jelušiću iz Šida, bivšem potporučniku JNA, prema nepravomoćnoj odluci Općinskog suda u Šibeniku, od Republike Hrvatske isplatiti 863 tisuće kuna na ime neimovinske štete zbog povrede prava na slobodu plus zatezne kamate koje teku od dana donošenja presude do konačne isplate.

Jelušića se sudilo za kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, a teretilo ga se da je 17. rujna 1991. godine, tijekom oružanih sukoba između oružanih snaga RH i tzv. JNA, kod Šibenskog mosta izišao iz tenka JNA i rafalom iz pješačkoga vatrenog oružja usmrtio ranjenog Marinka Karduma, pripadnika Jedinice za posebne namjene PU šibensko-kninske.

Jelušić 2003. godine oslobođen zbog nedostatka dokaza, što je 2006. godine na koncu potvrdio i Vrhovni sud. U pritvoru je Jelušić bio ukupno 4 godine 8 mjeseci i 26 dana, odnosno 1726 dana, a od toga je 674 dana proveo u samici, i to iz sigurnosnih razloga.

- Ovdje smo se okupili kako bi javnosti kazali istinu o heroju šibenkog mosta, pok. Marinku Kardumu koji je za državu dao sve a od nje ne može dobiti pravdu a ni istinu. Dali je to Hrvatska za koju smo ratovali ? - kazao je na početku tiskovne konferencije Danijel Lasan Zorobabel predsjednik UHBDDR- Vodice

Još jednom je pokazano da pravda i pravo nisu isto, a da je pravde nikada ubojica hrvatskog branitelja nebi bio nagrađen. - istaknuo je zapovjednik šibenske Specijalne policije Ivica Ajduković te naglasio da će nam biti pravda ako oni ljudi koji nisu svjedočili, nisu mogli, nisu htjeli ili su bili spriječeni kažu pravu istinu.

Nakon tiskovne konferencije formirala se kolona koja je položila zajednički vijenac na mjesto pogibije Marinka Karduma nedaleko od šibenskog mosta.

Audio zapis sa današnje tiskovne poslušajte ispod

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 01 Travanj 2015 12:13
djelomob1.jpg