Travanj 08, 2015 3898

Mladi vodičanin Dario Radin - Mačukat autor je mobilne aplikacije koja će olakšati posao iznajmljivačima smještaja

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

'Ap Ap' naziv je aplikacije za 'pametne' telefone namijenjena djelatnicima u turizmu, točnije iznamljivačima smještaja i korisnicima istih. Otud i naziv Ap Ap – APlikacija za APartmane.

Ideju i realizaciju potpisuje Vodičanin Dario Radin-Mačukat, nekadašnji student Veleučilišta u Šibeniku, smjer turistički menadžement, trenutačno nezaposlen i s prebivalištem u susjednom Split.

-Radi se o aplikaciji za pribavljanje gostiju privatnim iznajmljivačima malih turističkih smještajnih objekata, apartmana, soba i kuća za odmor, koja bi na brz i jednostavan način inicirala i omogućila razmjenu viška upita za smještaj gostiju dobivenih uživo ili nekim drugim direktnim kontaktom.

Namijenjena je prvenstveno iznajmljivačima. Mogu je koristiti i posrednici, poput agencija za brže i jednostavnije pronalaženje smještaja turistima, ali naravno i turisti koji traže smještaj – pojašnjava nam odmah u startu po kojem principu je došao na ideju o aplikaciji koju izrađuje zajedno s prijateljem.

-Kombinacija smo njegovog programerskog znanja i iskustva u izradi aplikacija te mog stručnog obrazovanja za ekonomista u turističkom menadžmentu i iskustva u području turizma. Također, ja sam taj koji odrađuje marketinški dio projekta – kaže nam Dario. Realizaciju aplikacije Ap Ap pomaže i predsjednica Udruge obiteljskih iznajmljivača privatnog smještaja trogirske rivijere, Emilija Čudina, koja je, reći će Dario, prepoznala potencijal aplikacije i otvorila im mnoga vrata.

Ap Ap trenutačno nije dopustan za 'download' no očekuje se da će biti sredinom mjeseca. Tijekom tekuće godine njeno skidanje s interneta bit će besplatno te registracija neće biti potrebna.

Naplaćivanje godišnje registracije najavljeno je tek za 2016. godinu. Jedan kraći period funkcionirat će kao tzv. 'trial' verzija i za to vrijeme njeno korištenje bit će besplatno. – Ispočetka će se moći koristiti samo na uređajima s Android OS-om, a s vremenom će i ostali prisutniji operacijski sustavi doći na red – kaže nam mladi poduzetnik kojemu je ovo prvi poslovni pothvat no razmišlja široko pa najavljuje i verziju aplikacije na engleskom jeziku.

Dario je, recimo to tako, ispitao jedan dio tržišta pa nam kaže da su reakcije iz turističke i poduzetničke branše uglavnom pozitivne no otkriva nam da su 'pale' i primjedbe na njegov rad. – Najčešće primjedbe koje dobijem, a koje su po meni neosnovane, odnose se na to da smatraju kako dobar dio vlasnika malog turističkog objekta za iznajmljivanje nije tehnički 'potkovan' za korištenje mobilnih aplikacija. Na to im odgovaram da su u prošlosti ljudi zazirali i od računala i od interneta pa ih sad ipak koriste za reklamiranje svojih smještajnih kapaciteta – priznajem.

Kvalitetna podjela posla unutar bilo kojeg poduzetničkog djelovanja već je pola dobro odrađenog posla pa tako Dario smatra da oni poduzetnici, manji ili veći, 'rukovanje' aplikacijama i sličnim 'čudima' modernog doba to uvijek mogu prepustiti ukućanima,rodbini ili poslovnim suradnicima.

-Mislim da je samo pitanje vremena kad će se razvoj i šira primjena tehnologije naširoko koristiti kao alat za uspješnije poslovanje i ostvarivanje veće zarade – priča Vodičanac. Dodajmo i to da se razvoj aplikacije Ap Ap i njeno 'puštanje' u rad može pratiti putem Facebook stranice, a uskoro se kreće u izradu pripadajuće internetske stranice.

Izvor: Šibenski portal

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 08 Travanj 2015 19:53
djelomob1.jpg