Travanj 10, 2015 6960

Pripazite na zmije kad krenete u šparoge

Pripazite na zmije kad krenete u šparoge Foto: Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Sezona berbe šparoga je u punom jeku, od danas su temperature porasle, a s njima iz svojih zimskih nastambina izlaze i zmije. Ako se ipak dogodi da vas zmija ugrize, ne brinite, ove godine, za razliku od lani, na lageru u šibenskoj bolnici i šibenskim ljekarnama imamo dovoljno seruma. Na sreću, do danas ove godine još nije zabilježen ugriz zmije.

– Lani smo imali samo četiri seruma protiv ugriza zmija, ali i to se pokazalo dovoljnim, godišnji prosjek osoba koje je ugrizla zmija vrti se oko tri do četiri. Ove godine imamo sedam seruma, dva tu kod nas na Zaraznom odjelu Opće bolnice Šibenik, te još pet u ljekarnama. Tako da smo za ovu godinu dobro spremni. Bilo je godina kad smo imali i više ugriza, ali to su više izuzeci od pravila- kaže ravnateljica Zaraznog odjela O.B. Šibenik dr. Nedjeljka Babić Milutin.

Njena preporuka je da se u šparoge ne ide bez zaštitnih rukavica, a ako vam je to komplicirano, da se barem ponese štap i dobro provjeri područje oko šparoge.

– Zmije nisu agresivne životinje, ako se dobro pročačka štapom, ona će pobjeći. Ako vas ipak ugrize, najbolje je pozvati pomoć i mirovati, jer se kretanjem ubrzava djelovanje otrova. U pravilu, rok u kojem treba doći do bolnice je četiri sata, nakon toga serum ne mora djelovati. Znači, imate dovoljno vremena za doći do bolnice, ne treba paničariti, od ugriza zmije na našem području odavno nitko nije umro. Bio je jedan slučaj lani u okolici u Zadru, ali kod nas se takve tragedije ni ne sjećam- kaže dr. Babić Milutin.

Što se tiče ugriza pauka Crne udovice, lani je na našem području zabilježen jedan ugriz, a prosjek se vrti od jedan do dva godišnje.

– Ove godine, za razliku od lani, kad smo imali samo jedan serum, imamo jedan novi serum koji nam je došao iz Južnoafričke republike, te još nekoliko iz domaće proizvodnje. Njih bi, doduše, trebali poslati na retestiranje u Imunološki zavod. Nažalost, znamo kakova je situacija sa zavodom, pa od toga zasad ništa. Ipak, radi se o stabilnim serumima dugog roka trajanja, pa bi se i oni mogli iskoristiti- kaže dr. Babić Milutin.

Izvor: Šibenski portal

Poslijednja izmjena dana Petak, 10 Travanj 2015 13:07
djelomob1.jpg