Kolovoz 26, 2015 3782

2. međunarodni turnir u backgammonu u hotelu Punta

Svjetska prvakinja u backgammonu Japanka Akiko Yazawa pohvalila Vodice kao jedna od najboljih lokacija na kojima je ikada bila

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Više od 70 igrača iz 15-ak zemalja sudjelovati će ovog vikenda na backgammon turniru koji će se održati u hotelu Punta u Vodicama. Turnir organizira Backgammon klub Šibenik, čiji je predsjednik Mislav Kovačić jedan od najboljih hrvatskih igrača ove igre.

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg turnira na kojem su sudjelovala 44 igrača, odaziv je ove godine puno veći čime će biti oboreni svi rekordi Hrvatske Backgammon Lige. Hotel Punta još jednom se pokazao kao odličan domaćin, a svi prošlogodišnji igrači još uvijek pamte izvrstan ručak organiziran na 10. katu hotela u Sky Lounge Baru.

Posebnost ovogodišnjeg turnira, osim velikog broja igrača, je i dolazak svjetske prvakinje Japanke Akiko Yazawa koja je u Puntu došla nekoliko dana ranije kako bi se odmorila. Svoje oduševljenje već je izrazila na svom Facebook profilu nazvavši to jednom od najboljih lokacija na kojima je ikada bila.

new-1.jpg 

Backgammon, za one koji ne znaju, je vrlo uzbudljiva i dinamična igra na ploči koja ima dugu i zanimljivu povijest. Smatra se najstarijom igrom na ploči na svijetu jer je prva pronađena ploča stara preko 5000 godina, a otkrivena je na području današnjeg Irana, a nekadašnjeg Perzijskog Carstva. Nešto novije ploče pronađene su i u Tutankamonovom grobu pred 3500 godina, a osim u starom Egiptu igrala se i u Rimskom Carstvu odakle se proširila po Europi, a kasnije i po ostatku svijeta.

U 20. stoljeću standardizirana su pravila igre i od 30-ih do 70-ih godina ona je postala izvorom fascinacije svjetskog jet-seta koji ju je neumorno igrao. Neke od poznatih osoba koje je i danas igraju su: Pamela Anderson, Leonardo DiCaprio, Keira Knightley, Julie Bowen, Toby McGuire, Sienna Miller, a i vječiti Hugh Hefner se, osim sa Playboyevim ljepoticama, često naslikava i sa svojim brojnim backgammon pločama.

''S igrom počinjemo već u petak navečer, a glavni turnir počinje u subotu u 13 sati i traje sve do ponoći. Nastavak turnira slijedi u nedjelju od 10 do 15 sati. Domaćin je vodički hotel Punta koji se i ove godine potrudio da sve bude u najboljem redu" – govori nam predsjednik Backgammon kluba Šibenik Mislav Kovačić i nadodaje: ''Backgammon je fascinantna igra. Osnovni cilj igre je izaći sa ploče sa svih 15 figura, prije nego što to učini protivnik. Pri tome se igrači međusobno "udaraju" i blokiraju što dovodi do vrlo zanimljivih i napetih situacija. Pravila su vrlo jednostavna i možete ih naučiti u 5 minuta, ali za postati dobrim igračem backgammona potrebno je mnogo iskustva u igranju i čitanju knjiga te analiziranju poteza.''

Za ovu igru često se kaže da, možda najbolje od svih igara na ploči, simbolizira ljudski život.
''Kao i u životu, postoje stvari na koje ne možete utjecati – u backgammonu je to bacanje kockica. Međutim, jednom kad bacite kockice na raspolaganju imate ogroman broj mogućih poteza i tu do izražaja dolazi znanje i vještina igrača jer nije svejedno koji ćete potez odabrati.'' – objašnjava nam Mislav.

Za kraj, Mislav još jednom poziva sve koji se vole igrati da za vikend dođu do Punte i vide uživo ovu izuzetno zanimljivu i dinamičnu igru.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 26 Kolovoz 2015 14:33
djelomob1.jpg