Rujan 09, 2015 2730 Dalmacijanews Crometeo

Dalmaciju neće pogoditi medicane, “obična” ciklona donosi nevrijeme jugu Italije

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Izlaskom najnovijeg prognostičkom materijala, u utorak navečer, postalo je jasno da od medicanea u Hrvatskoj (točnije u južnoj Dalmaciji) neće biti ništa - objavili su na portalu Dalmacijanews

Iako je Crometeo još u ponedjeljak navečer na svom Facebook profilu jasno naglasio da od mediteranskog uragana (popularnim meteorološkim rječnikom – medicanea) u Jadranu neće biti ništa, hrvatske su medije tijekom utorka preplavili naslovi da nam isti dolazi. Klikova nikada dosta, pa makar i na štetu meteorologije. Scenarij i previše puta viđen, ne samo na našim internetskim bespućima...

Krenimo redom. Polje niskog tlaka zraka već danima se zadržava nad sjevernom Afrikom, što jugu Italiji donosi povremene grmljavinske nestabilnosti. Prognostički modeli već nekoliko dana za srijedu predviđaju stvaranje plitke ciklone iznad Sicilije, a ista bi se ciklona tijekom četvrtka preko Jonskog mora premjestila prema Otrantu, i dalje prema Albaniji i Grčkoj, uz postupno popunjavanje. Manji broj prognostičkim modela pri tom je spomenutoj cikloni predvidio i neke karakteristike izvantropskog olujnog sustava. Takve formacije imaju neformalni naziv mediteranski uragan, ili skraćeno – medicane!

Izlaskom najnovijeg prognostičkom materijala, u utorak navečer, postalo je jasno da od medicanea u Hrvatskoj (točnije u južnoj Dalmaciji) neće biti ništa. Dok je tu mogućnost jučer davao dio prognostičkih modela, danas je stanje na istim modelima bitno ublažena. To konkretno znači da će se nad područjem Sicilije tijekom srijede uistinu formirati ciklona. More na tom području doseže vrlo toplih 28°C, pa je zrak često hladniji od površine more. Upravo su to neki od bitnih uvjeta koji pogoduju stvaranju izraženih konvektivnih sustava, uz prisutnost dovoljne količine vlage u zraku i ostalih čimbenika.

Talijanske regije Sicilija i Calabria bi će najizloženije ovom sustavu tijekom srijede, pa je talijanska meteorološka služba, unutar sustava MeteoAlarm, za spomenuto područje proglasila crveni, najveći stupanj upozorenja na opasne meteorološke prilike tijekom srijede. One se odnose na mogućnost jakog grmljavinskog nevremena s tučom, obilnih oborina i olujnih udara vjetra.

Moguće je da na ovom području unutar 24 sata padne do 150 mm oborine. Za regije Puglia i Basilcata proglašen je narančasti stupanj upozorenja. Nakon toga, ciklona će svoj utjecaj premjestiti na obale Albanije i Grčke, gdje se u prvom dijelu četvrtka očekuju lokalno izražene oborine i grmljavinsko nevrijeme.

Talijanski meteorolozi još dvoje hoće li ova brzopotezna, ali opasna ciklona dobiti ikakva obilježja medicanea, no jasno je da će ona biti kratkog vijeka i neće se ticati vremena u Hrvatskoj. Najbliže će nam biti u noći sa srijede na četvrtak, kada se na jugu Dalmacije može prolazno naoblačiti, uz tek pokoji pljusak s grmljavinom, ako ga i bude uopće. Na čitavoj obali će puhati umjerena do pojačana bura, a podno Velebita bura će biti jaka do olujna.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 09 Rujan 2015 09:24
djelomob1.jpg