Rujan 26, 2015 3208 Ilustracija/Arhiv Infovodice

Udruga gluhih i nagluhih Grada Vodica i ove godine obilježava Međunarodni Dan Gluhih

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Međunarodni tjedan (Dan) gluhih slavi se u cijelom svijetu svake godine posljednjeg tjedna u mjesecu rujnu.

Cilj obilježavanja Međunarodnog tjedna gluhih je podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihova položaja u društvu i kvalitete života. Posljedica senzibilizacije javnosti bila bi upoznavanje i pronalaženje načina za rješavanje te specifične problematike.

Provedene aktivnosti rezultirat će i boljom educiranošću gluhih osoba o sredstvima koja su korisna za njihovu bolju i jednostavniju komunikaciju, čime je omogućena integracija u širu društvenu zajednicu i poboljšana kvaliteta života te populacije.

Organizacije širom svijeta različitim aktivnostima i kampanjama nastoje svratiti pažnju javnosti na probleme s kojima se suočavaju gluhe osobe. Taj tjedan također podiže solidarnost među samim gluhim osobama i njihovim pomagačima te se koristi za stimuliranje većih napora u promicanju prava gluhih osoba širom svijeta na bolje obrazovanje i veće zapošljavanje.

Međunarodni dan gluhih ima dugu povijest. Svjetska federacija gluhih (WFD) prvi je puta lansirala Međunarodni dan gluhih 1958. godine; ''dan'' je kasnije produžen na ''tjedan''. 1. svjetski Kongres WFD-a održao se u rujnu 1951. godine te je odlučeno da se proslava Tjedna gluhih održi u mjesecu rujnu kao uspomena na taj veliki događaj.

Svjetska federacija gluhih (WFD) međunarodna je nevladina organizacija koja predstavlja oko 70 milijuna gluhih osoba širom svijeta. Procjenjuje se da više od 80% od tih 70 milijuna živi u zemljama u razvoju, gdje su vlasti rijetko upoznate s njihovim potrebama i željama.

Priznata od Ujedinjenih naroda (UN), WFD blisko surađuje s UN-om i njegovim različitim agencijama u promicanju ljudskih prava gluhih osoba u skladu s: načelima i ciljevima Povelje UN, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i drugim općim aktima i preporukama UN-a i njegovih specijaliziranih agencija. Kada je potrebno, WFD primjenjuje posebne pravne ili upravne mjere kako bi osigurala da gluhe osobe u svakoj zemlji imaju pravo na očuvanje vlastitog znakovnog jezika, svoje organizacije te kulturne i druge aktivnosti. U WFD-u najvažniji prioriteti za gluhe osobe u zemljama u razvoju su prava na znakovni jezik, ostvarenje jednakih mogućnosti u svim sferama života, uključujući pristup obrazovanju i informacijama.

Članovi Udruge gluhih i nagluhih Grada Vodica i ove godine obilježavaju Međunarodni Dan Gluhih.

djelomob1.jpg