Listopad 01, 2015 3856

Djeda i baku treba čuvati

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Povodom svjetskog dana baka i djedova danas je dvorištu vrtića Tamaris KU "Vodiške Perlice" prikazala kako su se djeca igrala u njihovom djetinjstvu, koje priče, pjesmice, recitacije su učili.

Ovom prigodom spomenimo na ulogu baka i djedova u odgoju naše djece.

Bake i djedovi ne nose teret svakodnevnih obveza oko djece koji nose roditelji pa su tako bolje prihvaćeni od djece i mogu si priuštiti da u tom odnosu budu opušteni i neopterećeni.

Istraživanja su pokazala da je emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prve, prema roditeljima.

Uloga baka i djedova u životu unuka je višestruka, oni mogu biti obiteljski povjesničari, mentori, prijatelji za igru, savjetnici,...

Djedovi i bake čuvaju obiteljsku tradiciju pričajući priče o svom djetinjstvu te o djetinjstvu djetetovih roditelja, prenose znanja o ljudima, običajima i kulturi iz njihova vremena Pričaju o tome kako se živjelo nekad te daju unucima mudre savjete.

image-93e882cc417da0cd7e7fd5f0679d87815de98aceafba72ad1095e70c20f551d5-V_Custom.jpg

S obzirom na to da s unucima provode manje vremena nego roditelji, te je to vrijeme planirano, često imaju više strpljenja u slušanju svojih unuka, više se igraju s njima, a ponekad i više razumiju.

No, roditelji griješe ako baki i djedu prepuste vodeću ulogu u odgoju djeteta. Postati baka odnosno djed zahtijeva prvenstveno osoban rast, a onda blizak odnos s unucima, te podržavanje roditelja.

Greške su očekivane. One nam svima daju priliku da sazrijemo i da iz njih nešto naučimo. Bake i djedovi, koliko god uživali provoditi vrijeme s unučićima trebaju se odmoriti od djece, pogotovo ako žive pod istim krovom.

Zato ih treba pitati o tome odgovara li im da pričuvaju unučad i ne ljutiti se ako ponekad odbiju.

ODAKLE DOLAZE TERMINI DJED I BAKA?
Termini baka odnosno djed dolaze iz starolatinskih naziva nonna/nonnus, što je prvotno značilo dadilja, a kasnije i redovnica. U prošlosti, termin je postavljen za označavanje hraniteljice tj. dojilje, a kasnije dobiva religiozno značenje zbog brige redovnica za napuštenu djecu.

Pedagoginja Z.Babić,prof.

Tags
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 01 Listopad 2015 16:34
djelomob1.jpg