×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 934
Listopad 20, 2015 3402 Šime Strikoman

U Vodice dolazi delegacija Hrvatskih voda kako bi se uvjerila u razmjere povodnja na našem području

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon preleta helikopterom cjelokupnog poplavljenog područja u radijusu od 20 km te ucrtavanjem poplavljenog područja u karte, cjelokupnu prezentaciju ovog problema predstavnicima Hrvatskih voda izvršit će mr.sc. Ratomir Petrov d.i.g. kojeg je Grad Vodice kao vodećeg hrvatskog stručnjaka na ovom području angažirao još prije tri godine sa zadatkom da analizira cjelokupni problem svih oborinskih slivova uz moguće predočenje kratkoročnih rješenja za smanjenje novih šteta i cjelovitog dugoročnog rješenja koje bi se uklopilo u upravo započete projekte izgradnje kanalizacijskog sustava aglomeracije Vodice-Srima-Tribunj.

Značenje pojma povodanj fizički smo iskusili u proteklom tjednu, a novija meteorološka događanja pouzdanije naznačuju hidrogeološku sliku stanja voda u slivu u kojemu su Vodice centralno smještene. Prema procjeni koja se temelji na podacima portala pljusak.com, u prvoj polovini listopada 2015. godine u priobalnom području srednje Dalmacije palo je prosječno više od 200 mm/m2. Po intenzitetu i volumenu najizdašnije padavine su lokalizirane na područje Vodice-Tribunj-Sovlje.

Na područje grada Vodica u sat vremena sručilo se 1000 tona vode po hektaru, odnosno ukupne mase 9.400.000 tona na cijelom području grada.

U desetak dana listopada (od 5. do 15.) na analiziranom prostoru sliva (Miljevački plato do mora) s prosjekom od 200 mm/m2 volumen ukupnih padavina iznosi 200..000 m3 vode po km2. Dio tih voda je površinskim otjecanjem dospio u more izazivajući brojne štete u cijelom, a dio volumena je procjeđivanjem pospremljen u podzemlju što je uzrokovalo znatno podizanje razina. Enormno povećanje tlaka zaobalnih podzemnih voda uzrokovalo je rijetku pojavu serije izvornih ploha na višim razinama i plavljenja horizonata krških polja na kotama čak iznad 45 do 50 m nad morem.

Opisane okolnosti, uz spoznaju da su minimalno pet od posljednjih deset godina izrazito vlažne, jasno upućuju na potrebu izrade posve nove strategije upravljanja vodama i posebice tretmana oborinskih voda, a što obuhvaća i odgovarajuće drugačije tehničko rješavanje i financiranje.

Grad Vodice ovom problemu već neko vrijeme poklanja znatnu pažnju i napore, pa je tako pokrenut i proces izrade valjane tehničke dokumentacije kojom će se odgovoriti na evidentirane probleme. Proces racionalnog rješavanja je složen, zahtijevan i nadasve obiman i, po zahvatu i po investicijama i, u tom smislu nema brzog rješenja.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 20 Listopad 2015 09:22
djelomob1.jpg