×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 934
Listopad 21, 2015 4173 HRT HRT

Dokumentarni film: Kornatska tragedija - 27. listopada na HRT1 u 20:45

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Od najveće tragedije hrvatskog vatrogastva u kojoj je na otoku Kornatu poginulo 12, uglavnom mladih ljudi, prošlo je već 8 godina.

 No ovaj tragični slučaj daleko je od svoga zadovoljavajućeg završetka: neprofesionalno napravljena istraga nakon nesreće ostavila je brojne nedoumice koje poslije nisu mogli riješiti sudski vještaci, presuda za nesreću nije pravomoćna, dobar dio javnosti ne vjeruje službenoj verziji uzroka nesreće, roditelji poginulih vatrogasaca i dalje neumorno istražuju pozadinu cijelog slučaja pokušavajući dokučiti punu istinu o nesretnom događaju tijekom kojega su svi njegovi sudionici napravili bar jednu, a ponekad i više krivih procjena koje su u konačnici dovele do smrti vatrogasaca.

Dokumentarni film Kornatska tragedija scenarista i redatelja Hrvoja Juvančića prva je sustavna rekonstrukcija vatrogasne tragedije od početka požara, nešto prije podne 30. kolovoza 2007., pa do sljedećeg dana u 12.15 kada je na HTV-u službeno objavljena vijest o nastradalima. Istražujući događaj gotovo dvije godine, proučavajući sudske spise, medijske napise i višekratno razgovarajući s pedesetak svjedoka i sudionika zbivanja, Juvančić je sklopio preciznu vremensku crtu svih okolnosti koje su dovele do nesreće, odlazeći u svojoj istrazi u detalje koje nije razjasnilo niti samo suđenje.

U filmu Kornatska tragedija, u čijem je stvaranju kao suradnik na scenariju aktivno pridonio i spašavatelj vatrogasaca Stipe Božić, se pojavljuju jedino sudionici događaja, a oni govore isključivo o svojoj ulozi u zbivanjima i onome čemu su svjedočili osobno. Jedini preživjeli, trinaesti vatrogasac Frane Lučić, još je uvijek u sporu s državom, i ne daje izjave za medije jer nema za reći ništa novo što već nije svjedočio na sudu. U filmu će prvi put biti prikazane sve fotografije snimljene na licu mjesta, te do sada nikad viđeni video materijali snimljeni neposredno prije odlaska vatrogasaca na požarište Kornat.

Snimatelji dokumentarnog filma su Mario Britvić i Branko Cahun, a montažerka Lucija Modrić. Produkcija: HTV, 2015.

Pogledi: Kornatska tragedija - utorak, HRT1 u 20:45

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 21 Listopad 2015 22:56
djelomob1.jpg