Siječanj 10, 2016 3815 Crometeo Arhiv Infovodice

Početak tjedna u crvenom

Olujan lebić, pulenat i cikonalna plima na Jadranu

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Na Jadranu će jugo već tijekom nedjelje, a u Dalmaciji u ponedjeljak okrenuti na umjeren do jak lebić. Lebić će tijekom nedjelje ponegdje na moru sjevernog Jadrana imati olujne udare, a u ponedjeljak su mogući vrlo opasni orkanski udari lebića preko 120 km/h.

U Dalmaciji će najvjetrovitije biti u drugom dijelu ponedjeljka, osobito navečer, kada su na moru mogući udari lebića preko 100 km/h, više u sjevernoj i srednjoj, nego u južnoj Dalmaciji. - piše portal Crometeo

Ovako vjetrovito vrijeme značajno će povećati valovitost mora, pa se osobito u ponedjeljak očekuju poremećaji u prometu morem, a prognozirana jačina vjetra dovoljna je da se promet morem ponegdje na sjevernom Jadranu prolazno i potpuno obustavi.

Dodatne probleme na moru mogla bi stvarati moguća izražena ciklonalna plima zbog prostranog polja niskog tlaka zraka nad Europom i premještanja centra ciklone kopnenom putanjom, sjevernije od Hrvatske. Zbog toga je moguće plavljenje nižih dijelova obale, osobito krajem ponedjeljka i u noći na utorak.

Niti utorak neće donijeti smirivanje vremena. Uspostavit će se zapadno i sjeverozapadno visinsko strujanje, pa će biti manje toplo u odnosu na ponedjeljak ali i dalje vrlo nestabilno. Lokalno će biti grmljavinskih pljuskova, a na Jadranu i mjestimične tuče. Na moru će puhati jak pulenat (zapadnjak) s olujnim udarima, što znači da će more i dalje biti valovito.

Smirivanje vremena očekujemo tek u srijedu, kada će na Jadranu zapuhati umjerena tramontana, a temperatura zraka bit će posvuda u umjerenom padu. - prenosimo sa portala Crometeo

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 10 Siječanj 2016 15:45
djelomob1.jpg