Veljača 19, 2016 3094 Šibenik meteo Accuweather

Accuweather izdao sezonsku prognozu

Doznajte kakvo nam vrijeme predviđaju za ovo proljeće

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Poznati američki privatni meteorološki servis Accuweather izdao je sezonsku prognozu za proljeće u Europi. U svom osvrtu i priloženom materijalu meteorolzi predviđaju da će tijekom narednih mjeseci nad Atlantikom dominirati greben Azorske anticiklone čime će se otvoriti put upadima hladnog zraka sa sjeverozapada kontinenta.

 

Upadi hladnog zraka će rezultirati izndaprosječne oborine i pojavu jačih grmljavinskih nestabilnosti sa tučom, jakim vjetrom i pijavicama u zapadnoj i središnjoj Europi. Istodobno na sjeveru će biti hladno, a na jugu i istoku kontinenta suho i vruće.

Alpe su prirodna barijera koja otežavaju prelazak i oslabljuju fronte na njihovom puta sa sjevera kontinenta prema jugu i istoku. Zbog toga se naša zemlja našla na granici iznadprosječno vrućeg i oborinski bogatog područja, odnosno utjecaj fronti će se najviše osjetiti na zapadu zemlje te na sjevernom Jadranu na kojem može zbog sudara ovih sustava biti i opasnih pijavica.

Istok, a posebice jug zemlje imaju male koristi od spomenutih fronti tako da su predviđanja da će u tim krajevima uz nešto manje oborina biti i iznadprosječno toplo za doba godine.

Naše područje se našlo u toplijem dijelu Europe iako rubno se može očekivati utjecaj fronti koje u pravilu nama donose jednodnevna pogoršanja vremena uz male količine oborina, prolaznu buru i pad temperatura zraka. - zaključuje portal Šibenik meteo

djelomob1.jpg