Ožujak 24, 2016 3250

Skup čuvara Kristova groba

Vodički festival žudija ove godine u Imotskom

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Na Uskrsni ponedjeljak, 28. ožujka, u župi Svetog Franje u Imotskom održati će se 16. po redu „Vodički festival žudija". Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a 2006.godine organizatori su dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se sa običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.

 

Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju tradicije, vjere, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire. Festival nije natjecateljskog duha i u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali.

Geslo festivala je „Ljubite jedni druge", a proizlazi iz Isusove zapovijedi ljubavi. On nas poziva da ostanemo u njegovoj ljubavi, da vidimo kakva je to ljubav i da takvom ljubavlju i mi ljubimo jedni druge. To je ljubav koja nikad ne prestaje.

Na festivalu će sudjelovati čak 35 župa iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sa preko 1000 sudionika. Predviđena je sveta Misa, smotra žudija, procesija ulicama Imotskog, te snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana. Kulminacija festivala je prikaz čuvanja Kristova groba, padanje i bježanje u trenutku Isusova uskrsnuća. Kao i svake godine predviđen je nastup pučkih crkvenih pjevača, a također i predstavljanje župa kroz promotivne materijale i specifičnu gastro ponudu za vrijeme trajanja festivala.

Festival se do sada održao od 2001 - 2006. godine u Vodicama, 2007. godine u Vidu, 2008. godine u Prvić Šepurini na otoku Prviću, 2009. godine u Kninu, 2010. godine u Metkoviću, 2011. godine u Tisnom, 2012. godine u Vodicama, 2013. godine u Rogotinu, 2014. godine u Vrlici te 2015. godine u Mliništu.

Raspored domaćinstava određen je do 2038. godine, a svake se godine pridružuju nove župe koje žele sudjelovati na ovom iznimno atraktivnom festivalu.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 24 Ožujak 2016 13:45
djelomob1.jpg