Svibanj 19, 2016 2983

Delegacija Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta posjetila Memorijalni centar Faust Vrančić

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Šibensko-kninskoj županiji jučer je boravila delegacija Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta koja je posjetila i naš Centar. Delegaciju su činili potpredsjednik Odbora Andrea Cozzolino (Italija), te članovi Odbora Lambert van Nistelrooij (Nizozemska), Andrey Novakov (Bugarska), kao i hrvatske zastupnice Ivana Maletić i Ruža Tomašić.

Sa domaćinima u Šibeniku, županom Goranom Paukom i gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem, obišli su projekte financirane iz EU fondova: šetnicu u kanalu Sv. Ante i tvrđavu sv. Mihovila a prezentiran im je i projekt obnove i valorizacije tvrđave sv. Nikole. Na tvrđavi sv. Mihovila održan je sastanak članova Odbora sa gradonačelnicima i načelnicima Šibensko-kninske županije na kojem su raspravljali o prilikama za sudjelovanje u EU fondovima za općine i gradove.

 

U popodnevnim satima delegacija je stigla i na otok Prvić u posjet Memorijalnom centru ''Faust Vrančić'' koji je sufinanciran iz predpristupnih EU fondova. Ravnateljica Centra Ivana Skočić ih je upoznala sa životom i stvaralaštvom hrvatskog genija europskog ugleda Fausta Vrančića i njegovog zančajnog doprinosa na polju tehnike, jezikoslovlja, historiografije te političkog i duhovnog života Europe na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Na povratku u Vodicama im se obratila gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev. Zaključeno je da Hrvatska ima velik potencijal i mogućnosti za povlačenje EU sredstava te da je nužno pojednostavniti procedure za povlačenje sredstava te umanjiti visok stupanj centraliziranosti Hrvatske.

Odbor za regionalni razvoj (REGI) je odgovoran, unutar Europskog Parlamenta, za regionalni razvoj i kohezijsku politiku Europske unije. Ovakva vrsta posjeta zemljama članicama EU odvija se na godišnjoj razini nekoliko puta, s idejom kvalitetnije pripreme budućih zakona na korist europskih regija kao generatora gospodarskog razvoja i prosperiteta svih njihovih građana.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 19 Svibanj 2016 21:42
djelomob1.jpg