Svibanj 23, 2016 3137

Proteklog vikenda otok Prvić i Memorijalni centar ''Faust Vrančić'' bili su poprište produkcijskih televizijskih setova

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Proteklog vikenda otok Prvić i Memorijalni centar ''Faust Vrančić'' bili su poprište produkcijskih televizijskih setova. Naime, na otoku su se snimala dva medijska projekta, Hrvatski velikani u produkciji našeg najpopularnijeg duhovitog tv voditelja Roberta Knjaza, autora popularne tv emisije ''Mjenjačnica'', ''Svlačionica'' i ''Koleđicom po svijetu'' i gurmanski putopis na engleskom jeziku Croatia's finest.

Serijal pod nazivom Hrvatski velikani je novi povijesno-dokumentarno-zabavni projekt koji ćemo moći gledati na jesen na Prvom programu HRT.

Serijal se sastoji od 8 epizoda u kojima će se predstaviti značajnije povijesne ličnosti u Hrvatskoj. Svaka epizoda traje 45 minuta, a predstaviti će velikane poput bana Jelačića, Nikole Šubića Zrinskog, Stjepana Radića, Nikole Tesle, Marina Držića.

''Cilj je približiti gledateljima i rekonstruirati kakvi su bili kao ljudi te prikazati povijest na zabavan i pitak način'' kaže Knjaz. U svakoj seriji će se nastojati otkriti nove informacije o povijesnim ličnostima koje se ne uče u školi i usporediti ondašnji način života sa današnjim vremenom te dočarati život u vremenu u kojem je živio protagonist serije.

''Vjerujem da će Robert Knjaz na svoj duhovit način popularizirati našeg Fausta i učiniti povijest interesantnu publici koja inače ne preferira dokumentarne emisije i povijesnu tematiku'' - kazala nam je Ivana Skočić, ravnateljica Centra koja je imala dva dana prilike da blisko surađuje sa popularnim voditeljem.

Croatia's Finest, prvi je veliki hrvatski gastronomski putopis na engleskom jeziku, koji se snima na području cijele Hrvatske, a čija je zvijezda britanski chef Dhruv Baker, pobjednik britanskog MasterChefa.

U dvadeset epizoda, svaka u trajanju po 25 minuta, cilj je prikazati gastronomsku ponudu Hrvatske, hrvatske gradove, prirodne ljepote i hrvatske proizvode. U svakoj od epizoda britanski MasterChef Dhruv Baker obilazi hrvatske gradove i mjesta s autohtonom gastronomskom ponudom u potrazi za novim gastronomskim iskustvima i otkrićima.

Iako je gastronomija primarni cilj Dhruvog istraživanja, on posjećuje i sve najznačajnije turističke atrakcije u želji da se upozna sa cjelokupnom slikom svake od lokacija koje posjećuje.

U subotu je u jutarnjim satima posjetio Šepurinu gdje mu je prezentiran tradicionalni način soljenja srdela, a u Prvić Luci je spravljao janjetinu s artičokama kako se pripremala u Faustovo doba. Cilj emisije je da se milijuni gledatelja upoznaju s hrvatskom gastronomijom, hrvatskom kulturnom baštinom i poviješću te hrvatskim turističkim destinacijama, atrakcijama i proizvodima. Do sada je dogovoreno emitiranje serijala Croatia's Finest u nevjerojatnih 90 zemalja koje će emitirati National Geographic Channel. U Hrvatskoj će se emisija prikazivati na HRT-u.

Rođen u Meksiku, odrastao u Indiji i Tanzaniji, ovaj zaljubljenik u svjetske kuhinje svoja je iskustva prenio i u svoj londonski restoran 'Jolly Gardeners' te nedugo objavljenoj kuharici 'Spice'. Upravo su začini bili najzaslužniji za Dhruovu pobjedu na britanskom Masterchefu 2010. godine, čije je finale putem malih ekrana popratilo sedam milijuna otočana. Ovaj karizmatični britanski chef, redoviti je gost najgledanijih emisija BBCovog 'Good Food Channela' te redoviti star chef na svjetskim kulinarskim festivalima, poput Dubai Food Festivala.
Jedan od najvećih svjetskih kulinarskih autoriteta John Torode, Dhruva je nadjenuo epitetom 'extraordinary cook with an palate of an angel'. Baker se može pohvaliti i činjenicom da mu je njegov uzor Gordon Ramsey uputio poziv u kojem je mogao birati u kojem će od njegova tri restorana raditi.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 23 Svibanj 2016 13:48
djelomob1.jpg