Lipanj 11, 2016 3703 Šibenska biskupija Šibenska biskupija

Do 1939. godine bio je svećenik u Vodicama

LOS ANGELES: U 103. godini preminuo je mons. Srećko Diomartich

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Dugogodišnji svećenik hrvatske katoličke crkve sv. Ante (St. Anthony) u Los Angelesu, monsinjor Srećko (Felix) Diomartich, preminuo je u utorak 7. lipnja u 103. godini, objavila je njegova crkva. Diomartich je rođen 2.11.1914. na otoku Zlarinu. Ondje je pohađao osnovnu školu, dok je u srednju školu i sjemenište otišao u Šibenik. Nakon završetka srednje škole, studirao je u Splitu i Zagrebu. Zaređen je 1937. godine u svojoj crkvi u Zlarinu.

 

Od 1937. do 1939. godine bio je župni Vikar u Vodicama, nakon čega odlazi u Zavod sv. Jeronima u Rim, gdje je stekao dva doktorata, u teologiji i crkvenom pravu.

Godine 1947. Diomartich napušta Rim i odlazi k ocu u New York, gdje je bio tri godine. Nakon toga seli u Los Angeles. U St. Anthony Croatian Church služio je 36 godina. Bio je i na visokim pozicijama nadbiskupije Los Angelesa.

"Primili smo vijest o preminuću našega brata svećenika don Srećka. Svećenika koji je izrastao iz ove zemlje Hrvatske, iz ove biskupije šibenske, iz našeg Zlarina, otoka urešenog ljepotom Koralja, draguljima našega mora Jadranskoga. Don Srećko je jedan veliki i častan dragulj izbrušen u Božjoj draguljarnici koji je cijeloga života bio na ponos i diku svoga svećeničkog služenja Bogu i svome narodu", poručio je apostolski administrator Šibenske biskupije biskup u miru Ante Ivas.

Istaknuo je kako svećenici i vjernici Šibenske biskupije ponosni na don Srećka. Zato za njegov život i njegovo ljudsko i svećeničko služenje, za njegovu ljubav prema svojim iskonima, prema svima nama, svećenicima, prema cijeloj našoj, njegovoj rodnoj biskupiji, prema svome otoku i svome hrvatskom narodu, Bogu zahvaljujemo. Posljednje riječi koje mi je uspio izreći na svojoj samrti bile su riječi pozdrava svima svećenicima, riječi kojima moli za oproštenje ako je koga ožalostio i riječi kojima se preporuča u molitvu. „Gospodin je odredio da trebam poći, neka bude volja njegova!" Dragi naš don Srećko. Hvala na svemu što si nam činio, govorio nam, poticao nas i bio nam u svemu primjer. Molimo za te i preporučamo se u tvoj zagovor s neba. Počivao u miru Božjem. Neka te primi „Gospa od Rašelje" kojoj si se od rana djetinjstva u Zlarinu utjecao i stavljao pod njezinu zaštitu, napisio je biskup Ivas.

Poslijednja izmjena dana Subota, 11 Lipanj 2016 13:30
djelomob1.jpg