Lipanj 22, 2016 3263 Šibenska biskupija Šibenska biskupija

Novi šibenski biskup Tomislav Rogić susreo se po prvi puta sa svećenicima, redovnicima i bogoslovima Šibenske biskupije

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Novi šibenski biskup Tomislav Rogić susreo se po prvi puta sa svećenicima, redovnicima i bogoslovima Šibenske biskupije u srijedu 22. lipnja, u zgradi „Sjemeništa" u Šibeniku. - prenosimo vijest s portala Šibenske biskupije

Susret je započeo pozdravom umirovljenog šibenskog biskupa Ante Ivasa u sjemenišnoj kapeli svetog Martina, gdje je bila i molitva Srednjeg časa. Biskup Ivas naglasio je kako biskupa Rogića u Šibenskoj biskupiji primaju radosno. Pozivamo vas riječima psalma: „Uđite s hvalama na vrata njegova, u dvore njegove sa pjesmama." Molitvu Srednjeg časa molimo sa vama, za vas. Molimo da vam Gospodin bude utvrda i utočište u odgovornoj službi pastira Šibenske crkve. Molimo da i nama bude kao i vama „Sve i u svemu Krist". Dobro nam došli, pozdravio je biskup Ivas novog biskupa.

 

Meditaciju u sklopu Srednjeg časa je imao je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu dr. fra Domagoj Runje. Naglasio je kako je čitavo djelovanje biskupa kao učitelja nauka, svećenika svetoga bogoštovlja i službenika upravljanja temelji na tomu da su u Crkvi postavljeni za pastire. „Oni koji su u Crkvi postavljeni za pastire primaju na sebe veliku osobnu odgovornost, ali u vršenju svoje pastirske službe oni nisu sami. Svaki pastir čvrsto je povezan s Onim tko ga je za pastira postavio i sa stadom koje mu je povjereno", istaknuo je otac Runje koji je kao sažetak sveukupne poruke o pastirstvu dao riječi iz knjige Otkrivenja „Jaganjac koji je posred prijestolja bit će pastir njihov i vodit će ih na izvore voda života (Otk 7,17).«

„Po ljudskoj logici vjerojatno nitko ne bi postavio jaganjca na čelo stada. On je neiskusan, ranjiv i zapravo najslabiji u stadu. No Bog postupa drukčije od ljudi. Na potrebu stada za pastirom on odgovara u Isusu Kristu, žrtvovanom Jaganjcu Božjem, Dobrom Pastiru koji život svoj polaže za ovce (Iv 10,11). Samo raspeti, umrli i uskrsli Krist jest, kako kaže Prva Petrova poslanica, Pastir i čuvar duša naših (1 Pt 2,21) jer je trpio za nas i ostavio nam primjer da idemo stopama njegovim (1 Pt 2,21)" zaključio je dr. Runje.

susretbiskup004.jpg

Nakon molitve i meditacije susret je nastavljen u sjemenišnoj dvorani gdje se po prvi puta obratio novi šibenski biskup Tomislav Rogić. Naglasio je kako je zaređen za svećenika Riječke nadbiskupije, potom je po osnutku Gospićko senjske biskupije prešao u tu biskupiju, a Šibenska biskupija mu je treća u koju dolazi kao biskup. Svima je zahvalio na molitvama i čestitkama: „Prvih dana nakon imenovanja istinski me nosila molitva, radost i otvorenost srca koju sam doživio kod biskupa Ante i svih vas sa kojima sam tih dana kontaktirao".

Potom je biskup Rogić predstavio svoj dosadašnji život i djelovanje. Posebnu je radost iskazao što je mogao biti upravitelj Svetišta hrvatskih mučenika na Udbini. „To svetište mi je doista priraslo srcu, a mislim da je priraslo i srcu cijelog hrvatskog naroda. Vjerujem da ćemo sad i iz Šibenske biskupije sa još većim simpatijama u njega ići i na njega gledati". Mnogi se ovih dana interesiraju o mojim planovima i programima za Šibensku biskupiju, no najprije ćemo se upoznati i spremiti biskupsko ređenje da ono ne bude samo privatno slavlje nego naše istinsko zajedničko slavljenje Boga, naglasio je biskup Rogić.

susretbiskup001.jpg

Istaknuo je kako se u riznici katedrale njegova rodnog grada Senja čuva Šibenska kapa koju je biskup Viktor Burić dobio prigodom proslave 900 obljetnice spomena grada Šibenika. Ovih dana niču brojne poveznice sa Šibenikom koje dobivaju novi smisao dok prije mjesec dana nisu značile ništa. Vidim da Gospodin ima tajanstvene putove. Ja se nadam da ćemo svi zajedno otkriva što Gospodin po našem zajedničkom djelovanju planira upisati u povijest Crkve i Šibenske biskupije, zaključio je biskup Rogić.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 22 Lipanj 2016 16:15
djelomob1.jpg