Lipanj 23, 2016 3224 eZadar eZadar

Edukativni projekt "Vrtim Zdravi Film": Najveći pomak u znanju ostvarili učenici OŠ Čista Velika

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U petoj sezoni edukativnog projekta Vrtim Zdravi Film sudjelovalo je više od 4.200 učenika sedmih razreda iz cijele Hrvatske, od kojih je njih više od 1.100 bilo iz Istre, Kvarnera i Dalmacije. Istraživanje koje je u sklopu projekta proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokazalo je da su najveći pomak u znanju na nacionalnoj razini ostvarili učenici Osnovne škole Čista Velika. - prenosimo vijest s portala eZadar

 

Oni su za čak 44,10% unaprijedili svoje znanje o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti te su za navedeni uspjeh i nagrađeni.

Vrtim Zdravi Film projekt je kojeg zajedno provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé, a namijenjen je učenicima sedmih razreda diljem Hrvatske. Glavni cilj projekta je edukacija sedmaša o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te stvaranje zdravih navika, a koje su ključne za prevenciju najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

„Djeca i odrasli danas znatno više sjede i manje se kreću, što dugoročno može imati niz negativnih posljedica na njihovo zdravlje. Tjelesna aktivnost iznimno je važna za djecu i adolescente jer pomaže u razvoju lokomotornog sustava, srčano-žilnog i dišnog sustava, za jačanje imuniteta te prevenciju pretilosti.

Osim toga, kada vježbamo u tijelu se oslobađa 'hormon sreće', Dodatno, bavljenje sportom je važno jer se kroz pobjede i poraze razvija osobnost, jača samopouzdanje i smanjuje strah", poručila je dr. sc. Dijana Mayer, dr. med., spec. epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U ovoj sezoni projekta Vrtim Zdravi Film sudjelovalo je ukupno 89 osnovnih škola diljem Hrvatske. Učenici su kroz četiri školska sata dobili osnovna znanja o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, tijelu i hrani te savjete kako praktično primijeniti stečena znanja. Učenici su na razini Hrvatske unaprijedili svoje znanje o pravilnoj prehrani za ukupno 13,35%.

djelomob1.jpg