Kolovoz 05, 2016 4673 Šibenik meteo Ivan Ivičin

Vikend prognoza portala Šibenik meteo: Kiša, neverini uz jaku i vrlo jaku buru

Vikend prognoza portala Šibenik meteo: Kiša, neverini uz jaku i vrlo jaku buru Foto: Ivan Ivičin
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Hladna fronta tijekom noći prešla je Alpe formirajući nad sjevernom Italijom ciklonu te nastavlja svoj put prema istoku i jugoistoku kontinenta. U ovim trenucima glavnina fronte nalazi se na potezu od Genove do Venecije i upravo ulazi nad Jadran. Na tom području posebice u regiji Venteo ima i izraženijih grmljavinskih nestabilnosti. - piše portal Šibenik meteo

 

U nastavku dana fronta će prilaziti našim krajevima pa će u narednim satima doći do postupnog porasta naoblake. U kasnim večernjim satima, iza 22h očekuje se i na našem području prve nestabilnosti. U noći će se pogoršanje nastaviti pa će na širem području prevladavati oblačno vrijeme uz lokalne pljuskove, kišu i neverine.

Sutra u prvom dijelu dana i dalje nestabilno uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme i lokalnu pojavu pljuskova, kiše i neverina. U drugom dijelu dana nastupiti će raskidanje naoblake.

Druga možda i značajnija promjena vremena biti će vjetar. Slabo jugo puhati će do večernjih sati kad će postupno okretati na jugozapadne i zapadne smjerove, a dolaskom fronte na umjeren do umjereno jak sjeverozapadnjak kojeg će u noći uz obalu zamjeniti umjerena do umjereno jaka bura i tramontana.

Tijekom nedjelje prevladavati će stabilno i pretežno sunčano vrijeme uz jaku i vrlo jaku buru i tramontanu koja će prema večeri postupno slabiti.

Temperature zraka će biti u manje padu i kretati će se od 20 do 26°C.

Dakle tijekom ove večeri, odnosno u noći Jadran će zahvatiti lokalne nestabilnosti uz grmljavinu i kišu. Prema prognostičkim materijalima glavnina fronte trebala bi proći za ovo doba godine ustaljenom putanjom preko Zadra na Bukovicu, Dinaru i Bosnu. Istodobno uz talijansku obalu zbog tzv. "lake effecta" doći će do razvoja jačih grmljavinsko oborinskih sustava.

Mogućnost da i naše krajeve zahvate neverini je izvjesna obzirom da će se fronta premještati preko nas u večernjim i noćnim satima. Pratite izvješća portala Šibenik meteo koja će se bazirati na prikupljenim informacijama sa AMP, satelita, radara i grmljavinskog senzora.

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 05 Kolovoz 2016 15:42
djelomob1.jpg