Kolovoz 10, 2016 4548

Pozitivne brojke, a prostora ima još

Dolaskom turističke sezone broj zaposlenih u Vodicama prešao 50%!

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U siječnju ove godine burza u Vodicama brojila je 980 nezaposlenih što je dolaskom turističke sezone rezultiralo da ih trenutno broji tek 470, odnosno preko 50% manje.

 

Broj zaposlenih u ovoj sezoni možda će premašiti i 2008. godinu koja je do sada bila najbolja. Rezultat tome je svakako i najveći broj oglasa, uglavnom za ugostiteljske ili uslužne djelatnosti, odnosno njih 90%.
- 'Brojke su pozitivne, no nailazimo na apsurd. 2016. je godina s gotovo nikad većim brojem zaposlenih dok je s drugu stranu nikad teža godina za poslodavce koji se na vrijeme nisu pripremili te u srcu sezone još uvijek traže radnike. Razloga tome je što su brojni kontinentalci na koje su računali otišli u inozemstvo.' – kazao je je voditelj vodičke ispostave Zavoda za zapošljavanje Goran Mačukat.

Osim sezonskih poslova, kao prilog smanjenju brojke nezaposlenih ide i mjera samozapošljavanja. Brojni su mladi i stari odlučili se i na tu opciju, a mnogi još uvijek stignu. Iako su se neke mjere HZZ-a izmijenile, neke su ostale iste – poput one za stručno osposobljavanje mladih do 29 godina. Zanimljiva je i mjera za one starije od 50 godina koji kao stalni sezonci, nakon 3 godine rada kod istog djelatnika pola godine ostaju prijavljeni na mirovinsko osiguranje. Ipak bole činjenice što nakon sezone, ali i s iseljavanjem naših kadrova.

- 'Vidimo i sami da brojni ljudi odlaze van iz razloga što je na burzi mnogo ekonomista i upravnih pravnika koji nisu dočekali šansu za poslom u svojoj branši. Savjetujemo ih da ovdje prihvate neke druge poslove ili da iskoriste razne prekvalifikacije. Mišljenja sam da je školstvo pogrešno postavljeno, ukinuta su neka zanimanja poput zavarivača i bravara. Da bi išli naprijed, potrebno je prilagoditi obrazovni sustav realnim potrebama na tržištu rada.' – zaključio je Mačukat te pozvao sve nezaposlene osobe i tražitelje zaposlenja da se javljaju u HZZ te sa svojim savjetnicima pretražuju aktualne ponude slobodnih radnih mjesta, objave životopise i iskoriste mjere. Svakodnevno se mijenjanju zahtjevi poslova, no najbitnije od svega je znati na pravi način prilagoditi se tim promjenama.
Posla još uvijek ima.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 10 Kolovoz 2016 01:43
djelomob1.jpg