Rujan 01, 2016 3529

Na Obali Vladimira Nazora u Vodicama prikazan Laudatov dokumentarni film ''MAGNUM CRIMEN 1945.''

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u srijedu 31. kolovoza je na Obali Vladimira Nazora u Vodicama prikazan Laudatov dokumentarni film ''MAGNUM CRIMEN 1945.''

 

Organizatori projekcije su Grad Vodice i Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Šibensko-kninske županije u suradnji sa Laudato TV.

Film je rađen u produkciji katoličke televizije Laudato TV povodom 70. obljetnice ''Bleiburške tragedije'', a radi se o velikom zločinu koji se dogodio nad hrvatskim narodom u svibnju i lipnju 1945. godine. Središnja tema filma je zapovjedna odgovornost za zločine počinjene netom nakon završetka II. svjetskog rata, u kojima su bez suđenja brutalno pobijeni deseci tisuća hrvatskih vojnika, žena, djece i staraca.

20160831_211605.jpg

Uz brojne činjenice koje su iznijeli povjesničari i publicisti, publika je sinoć mogla čuti i svjedočanstva časnika britanskih snaga koji se dobro sjećaju tih zbivanja, te osobito potresna sjećanja preživjelih svjedoka.

Oni su danas u dubokoj životnoj dobi, ali unatoč protoku vremena, još uvijek u sebi nose strašne slike sjećanja na događaje s križnih puteva. Misliti o Hrvatima kao žrtvama zločina koji su počinjeni u ime jugoslavenskog komunizma u Hrvatskoj još je uvijek nažalost sporno.

20160831_213833.jpg

Desetljećima se šutjelo o stratištima, jamama, šumarcima, rovovima, tamnicama, hladnokrvnim ubojstvima i prikrivala se istina o mračnom razdoblju jugoslavenskog komunizma. Nažalost, povijest nas uči da su križni putevi bili komunistička metoda zamračene hrvatske povijesti, čijem osvjetljavanju film autentičnim sadržajem želi doprinijeti, te se ovom projekcijom na otvorenom željelo doprijeti do šire publike i upoznati je sa istinom o tragediji hrvatskoga naroda nakon II. svjetskog rata.

Nakon projekcije vodički pjesnik Josip Mateša okupljenoj publici recitirao je prigodnu pjesmu.

djelomob1.jpg