Rujan 01, 2016 4154

Spas je u novom vrtiću.

U novu pedagošku godinu krenulo 289 mališana, 56 na listi čekanja

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Danas, prvog rujna počela je nova pedagoška godina u dječjem vrtiću u Vodicama. S malim ruksacima na leđima, naši mališani krenuli su, više – manje, hrabrim koracima u stjecanje novih prijatelja, saznanja i vještina. Nekolicana malih Vodičana, njih 56, morati će ostati kod kuće ili potražiti "baka servis".

IMG_3237.JPG

 

Dječji vrtić Tamaris raspoređen je u četiri objekta: Tamaris, Plaža, Okit i Čista Velika.

- 'Razlog manjeg broja ukupno upisane djece je u Programu predškole iz 2015./2016. u Vodicama i Čistoj Velikoj za kojim nema potreba u novoj pedagoškoj godini te također iz razloga što su upisivana djeca koja pripadaju ranom odgoju, tkz.jaslička skupina kojih po pedagoškom standardu ima manje u skupini od skupina djece u vrtićkom programu.' – doznajemo iz dječjeg vrtića Tamaris.

Grad Vodice su do sada prihvatile deset sufinanciranja smještaja djece u vrtićima izvan područja Grada Vodica, u Tribunju ili Šibeniku – uglavnom jasličke dobi, u iznosu od 950 kuna.

- 'Sufinancirati ćemo smještaj u privatnim vrtićima za svu djecu za koju nema mjesta u Vodicama, uz uvjet da su oba roditelja zaposlena i s prebivalištem u Vodicama.' – kazala je gradonačelnica Grada Vodica, Branka Juričev – Martinčev.

Veliki interes potvrđuje da su roditelji prepoznali vrijednost vrtića i to koliko je značajno za dijete da se druži s vršnjacima, stekne određene vještine, radne navike te koliko je vrtić važan u cjelokupnom odgoju i obrazovanju za kasniji razvoj djeteta. Ona djeca koja su ostala na listama čekanja, a ne ostvaruju sve uvjete (uglavnom stalno zaposlenje oba roditelja), nažalost, svoju priliku će morati tražiti sljedeće godine.

Prebukiranost vrtića u Vodicama, veliki je problem vodičkih roditelja, a i samog 'Tamarisa' iz kojeg su primorani, 'teška srca', ostaviti 56-ero djece ispod liste. Do izgradnje novog vrtića, čija se gradnja, u vrijednosti od 15 – 18 milijuna kuna, planira započeti upravo u sljedećoj, 2017. godini, teško da bi se stanje moglo popraviti.

- 'Do kraja ove godine planiramo dobiti potvrdu glavnog projekta do kada ćemo i ispitati mogućnosti financiranja. Bilo bi nam mnogo lakše, samim time i brže kad bi se mogao iskoristiti novac iz europskog fonda. Dodanašnje pravilo je da je to nemoguće za naselja s preko 5000 stanovnika. U brojnim razgovorima s našim EU parlamentarcima, s našom Ivanom Maletić, upozorila sam na taj problem. Obećano mi je da će se ta odluka mijenjati kako bi se vrtići i u većim naseljima mogli financirati.' – kazala nam je gradonačelnica.

605a90aec1a26928af43382abcbef6e2_XL.jpg

Također, razgovarala je i s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Tomislavom Tolušićem, koji planira otvoriti jednu novu liniju baziranu na izgradnji novih osnovnih škola i vrtića.

- 'Na dvije strane postoje sretne naznake da bi nam se vrtić mogao financirati iz EU fondova. Ukoliko to na kraju ne bude moguće, kad ishodujemo svu dokumentaciju, svakako krećemo s radovima s vlastitim sredstvima, ali onda završetak ne bi mogli prognozirati tako brzo.' – zaključila je gradonačelnica Branka Juričev Martinčev.

Novi vrtić primio bi 200 djece, koliko je po zakonu na jednom objektu maksimalno dopušteno, odnosno 10 skupina po 20.

U ovoj godini ima i nekih novosti na radost nam mališana, ali i roditelja.

U sklopu 'Sportskog programa' zaposlili su kineziologa na pola radnog vremena, a čim se stvore materijalni uvjeti zaposliti će i logopeda koji bi bio besplatan za sve polaznike vrtića. I dalje će se nastaviti s kraćim programima, engleskim jezikom te likovnom i tjelesnom radionicom, ali i prvi put krenuti s glazbenom!

- 'U suradnji s Vodičkom glazbom organizirati ćemo radionicu za djecu od četvrte do sedme godine života. Mi ćemo uložiti u didaktičku opremu, dok će zadatak kapelnika Vodičke glazbe uz jednog vanjskog suradnika biti učiti djecu prepoznavanju nota kao pripremu za uključivanje našoj tradiciji, odnosno Vodičkoj glazbi.' – najavila je ravnateljica dječjeg vrtića 'Tamaris', Petra Kranjac.

Poslijednja izmjena dana Petak, 02 Rujan 2016 00:00
djelomob1.jpg