Listopad 03, 2016 3439

Pogledajte program Kreativnih dana Fausta Vrančića, festivala koji promovira zajedništvo, komunikaciju i stvaralaštvo

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U organizaciji Udruge Otok od 7. do 9. listopada u Prvić Luci na otoku Prviću održat će se četvrti Kreativni dani Fausta Vrančića, festival stvaralaštva i razmjene ideja. Prvotno festival KDFV je bio zamišljen kako bi se produljila kratka turistička sezona, a s vremenom je prerastao u događaj koji je puno više od toga. Festival promovira zajedništvo, komunikaciju, stvaralaštvo i inovativnost u svrhu održivog razvoja ruralnih sredina.

 

Kako saznajemo od organizatora, sva događanja ovogodišnjeg KDFV-a će biti u Prvić Luci, isključivo zbog drugih obveza članova Udruge koji žive u Šepurini

- Ovogodišnji KDFV donosi zaokret u odnosu na prošle godine. Više nemamo osnovnu temu koja se mijenja svaku godinu, već Festival zadobiva zaokružen koncept za kojeg se nadamo da će biti dovoljno atraktivan posjetiteljima, kako ovu, tako i u godinama koje slijede.

Festival Kreativni dani Fausta Vrančića postaje platforma za popularizaciju znanosti te za prezentaciju novih tehnologija na otocima. Internet donosi svijet u naš stan, u našu sobu, i mi danas više ne moramo izići iz te sobe da bismo radili i zarađivali za život.

Kako tu činjenicu iskoristiti u održivom razvoju otoka i može li primjena novih tehnologija zaustaviti depopulaciju hrvatskih otoka?

Upravo su to pitanja na koja organizatori žele odgovoriti kroz radionice i prezentacije na Festivalu, a depopulacija otoka je i razlog zbog čega je veći dio programa namijenjen najmlađima, iako ima tu ponešto za sve uzraste, afinitete i mogućnosti.

-Tako će ovu godinu FabLab održati radionice upotrebe 3D tehnologija za djecu osnovne škole Brodarica te grupu djece iz Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac, ali će njihove prezentacije biti atraktivne posjetiteljima svake dobi, kao i dnevna i noćna promatranje neba Astronomsko astronautičkog društva Zagreb. Razgovor s Omerom Rakom, autorom knjige Arkana Fausta Vrančića Šibenčana, namijenjen je isključivo odraslima, kao i uvodno predavanje Zlatke Rodin koja će nam ispričati priču o povijesti otočnog gospodarstva, onog istog kojeg pokušavamo oživjeti i na Kreativnim danima Fausta Vrančića. - kažu nam iz Udruge Otok koja postoji od 2012. godine

- Svi članovi rade u Udruzi isključivo iz entuzijazma i na volonterskoj osnovi. Želja nam je uključiti više mladih na otoku u rad Udruge, a nadamo se da će se to ostvariti kroz neke od idućih projekata. Za sada nam je festival Kreatini dani Fausta Vrančića najveći projekt i projekt za kojeg imamo potporu Grada Vodica i TZ Vodice, bez čega ne bismo uspjeli organizirati ovaj festival. No, moramo istaknuti da su vrijednost Festivala ovu godinu prepoznali Pučko otvoreno učilište Vodice i TZ Županije Šibensko-kninske, a podupiru nas i lokalni obrtnici te Župni ured.

Udruga sama nema sredstava tako da nam prostore i opremu ljubazno ustupaju Mjesni odbor Prvić Luke i Sportsko-ribolovni klub "Botnica". Zahvaljujući svima njima sve radionice, prezentacije i predavanja na Festivalu i ovu godinu su besplatni, a bit će i dodatnih iznenađenja za najmlađe posjetitelje Festivala. Jednako je i s Memorijalnim centrom Faust Vrančić u Prvić Luci koji, čijoj nesebičnoj pomoći u organizaciji i logistici smo posebno zahvalni. - zaključili su na kraju organizatori koji se nadaju da će dogodine program opet biti raspoređen na oba mjesta na otoku.

U nastavku pogledajte raspored događanja:

PETAK 7.10.

FabLab - Dva bunara
AAD Zagreb - Pjaca Klara - 20 h - sitnih sati
OTVORENJE 4. KDFV - Dva bunara - 17 h
Uvodno predavanje
Otvorenje izložbe Ilustracije o Faustu, Dijana Kočica

SUBOTA 8.10.

Joga s Martinom - Hotel Maestral - 8:30 h
FabLab - Dva bunara
AAD Zagreb - Rodina - 12-14 h / Predavanje Uroš Todorović Mikšaj i Dora Premor - MC Faust Vrančić - 16 h / Pjaca Klara - 22 h - sitnih sati
Radionica izrade i puštanja zmajeva - Rodina - 11 h
Razgovor s Omerom Rakom o Arkani Fausta Vrančića Šibenčana (moderator Vesna Kesić) - Crkva Gospina porođenja - 11:30 h
Faustovi roboti likovna radionica - Rodina/Dva bunara - 12 h
Predstavljanje projekta S Faustom kroz Prvić - Dva bunara - 16 h
Dragodid - Gradimo u kamenu prezentacija - MC Faust Vrančić - 18 h
Svečana večera uz bend Kil Sruno - Pizzeria i konoba Nanini - 20 h

NEDJELJA 9.10. (Prvić Šepurine)

Joga s Martinom - Hotel Maestral - 8:30 h

ZATVARANJE FESTIVALA uz jutarnje druženje i puštanje zmajeva - Hotel Maestral - !0:00 h

VAŽNO: S obzirom da je u subotu praznik te da Jadrolinija prometuje tek dva puta u toku dana (ujutro i navečer), organiziraan je brod koji iz Šibenika polazi u 12:30, a iz Luke se vraća u 14:00 za Šibenik. Cijena karte će biti 15 kuna, tako da posjetitelji imaju opciju poludnevnog izleta na otok.

Napomena: Uz navedene radionice, bit će i nekoliko tajnih događanja koje će posjetitelji otkriti tek kada posjete 4. KDFV.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 04 Listopad 2016 10:35
djelomob1.jpg