Listopad 12, 2016 2501 Tomasz Żak

Župan Goran Pauk na svečanoj sjednici Skupštine Šleskog vojvodstva u Katowicama

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Na poziv predsjednika Skupštine Šleskog vojvodstva Grezegorza Wolnika, župan Goran Pauk jučer i danas boravi u Katowicama (Poljska) na Europskom kongresu malog i srednjeg poduzetništva. Kongres se održava se u organizaciji Regionalne gospodarske komore u Katowicama, a pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta i jedan je od najvećih europskih događaja u sektoru srednjeg i malog poduzetništva. Održava se šestu godinu za redom, a moto ovogodišnjeg kongresa je "inspiracija za inovacije" (Three days of inspiration for innovation).

 

Za vrijeme Kongresa održala se sjednica Skupštine Šleskog vojvodstva na temu Pametne specijalizacije - šansa za razvoj regije. Na Skupštini Šleskog vojvodstva, župan Goran Pauk poljskim kolegama govorio je o Strategije pametne specijalizacije u Hrvatskoj i o njenim prioritetnim tematskim područjima.

„Ovaj dokument preduvjet je za apsorpciju 664 milijuna eura iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju, čija sredstva su namijenjena za poticanje znanstvene izvrsnosti i jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije", istaknuo je župan Pauk.

Župan je naglasio kako je usvajanje Strategije omogućilo otvaranje natječaja „Podrška razvoju centara kompetencija – CEKOM", a time i brži daljnji razvoj Razvojno-inovacijskog centra AluTech u Šibeniku. Istaknuo je da s ovakvim i sličnim projektima želimo potaknuti održivi rast i položaj Šibensko-kninske županije kao regionalnog lidera u inoviranju u industriji lakih metala i pomorske djelatnosti.

„Županije su glavni pokretači regionalnog gospodarskog rasta u Hrvatskoj, a kao takve imaju ključnu ulogu u postizanju rezultata koji su definirani u nacionalnoj Strategiji pametne specijalizacije.", zaključio je župan Pauk.

1476219993.jpg

S ciljem razmjene znanja i iskustava s drugim regijama EU-a koje su provodile slične projekte u području Pametne specijalizacije, župan Pauk iskazao je želju da predstavnici JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije slijedeće godine posjete Katowice. Cilj posjete bio bi uspostava suradnje s predstavnicima javnog i privatnog sektora u Šleskom vojvodstvu koji su sudjelovali u provedbi projekata vezanih za inovacije, istraživanje i razvoj.
Podsjetimo se, Šibensko-kninska županija i Šlesko vojvodstvo su prije dvije godine potpisali pismo namjere u cilju uzajamne suradnje na području gospodarstva, kulture, turizma, razmjene dobre prakse u području teritorijalnog marketinga kao i regionalnog razvoja, posebno kroz razmjenu iskustava u povlačenju sredstava iz EU fondova.

djelomob1.jpg