Veljača 11, 2017 5965 Šibenska biskupija Šibenska biskupija

SRIMA: Proslavljen naslovnik župe bl. Alojzije Stepinac

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Stepinčevo u Šibenskoj biskupiji proslavljeno je u petak 10. veljače u župi Blaženog Alojzija Stepinca - Srima. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić uz kojeg su koncelebrirali između dvadesetak svečenika župnik domaćin don Anto Pavlović, generalni vikar šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić, te umirovljeni biskup Ante Ivas. Na misnom slavlju uz domaće vjernike sudjelovao je i velik broj štovatelja blaženog Alojzija Stepinca iz Šibenika i Vodica.

 

Biskup Tomislav Rogić u homilji predstavio je u kratkim crtama životopis bl. Alojzija Stepinca. "U najtežim trenucima Lepoglavskog, zatvora i kasnije bolovanja u kućnom pritvoru njegov duh nije bio nikada zaražen mržnjom koja se nadvila nad njega. Bog mu je dao snagu vjere da se mogao svakodnevno moliti za svoje neprijatelje", poručio je šibenski biskup.

Vjernike je pozvao da se utječu zagovoru blaženog Stepinca. "Neka nam isprosi milost da budemo svjedoci u ovome vremenu, da da sve svoje pouzdanje gradimo u Gospodinu i da nam Bog podari jednaku snagu vjere da mognemo moliti za naše neprijatelje, kako bi u našoj Domovini porasla sloga i briga za opće dobro svih ljudi".

Rasprave o blaženom Alojziju Satepincu ni danas ne prestaju, kazao je biskup Rogić. Kao da priča o njemu nije završena. Prisjetio se fra Bonaventure Dude koji je jednom prilikom kazao kako ga je strah da će Hrvati zaboraviti Stepinca onog časa kad bude proglašen blaženim. "Možda se sve ovih posljednjih godina oko proglašenja svetim kardinala Stepinca i događa, da ga nebi olako zaboravili. Da nam još više zasvijetli njegov primjer, da mu se još više utječemo u zagovor i da svoje savjesti izgrađujemo na temeljima evanđelja kao što je Stepinac činio".

stepinac17008.jpg 

U nastavku homiljie biskup Rogić naglasio je kako blaženi Stepinac i danas pokazuje kako se živi i umire, te kako se prašta neprijateljima i to u trenucima muke umiranja. "Blaženi kardinal Alojzije Stepinac imao je snagu vjere i spremnost na žrtvu zato što je bio neraskidivo povezan s Bogom u molitvi i predanju, u pribvaćanju Božje volje. U tome nekako gledam najveću Stepinčcvu poruku vjernicima današnjice u našoj Domovini. Sve blaženikove kreposti izrastale su iz te povezanosti s Bogom".

"Blaženi Stepinac i danas poručuje: čvrsto stojte u Gospodinu, samo na tom temelju možete graditi vedriju budućnost za svoju djecu, sretne dane svoje i konačnu blaženu vječnost. Neka nas prati Stepinčev zagovor da i mi u tomc uspijemo, da se kroz: svakodnevnu osobnu molitvu, - molitvu u obitelji, nedjeljnu svetu misu svako plemenito djelo i strpljivo podnesenu nepravdu čvrsto oslonimo na Boga i budemo mu svjedoci. Samo ćemo tako zauvijek živjeti radost što nam je Bog donosi", zaključio je homiljiu biskup Tomislav Rogić.

Na kraju misnog slavlja župnik Srime don Anto Pavlović uputio je par prigodnih riječi. Umirovljeni biskup Ante Ivas izrecitirao je stihove posvećene bl. Stepincu. Nakon slavlja vjernici su štovanje prema blaženom Alojziju Stepincu iskazali poljupcem moćnika koji sadrži njegove ovozeme ostatke. Prvi je to učinio šibenski biskup Tomislav Rogić, pa biskup Ante Ivas i svečenici, a naposljetku i brojni vjernici.

Izvor i foto: Šibenska biskupija

Tags
Poslijednja izmjena dana Subota, 11 Veljača 2017 12:03
djelomob1.jpg