Veljača 19, 2017 6034 Šime Strikoman

Održana programska radionica platforme – Most nezavisnih lista: Oriana Šprljan Perković – "Živjeti za grad, a ne od grada"

Ocjeni sadržaj
(10 glasova)

Most Nezavisnih lista koji djeluje kao platforma i okuplja nezavisne pojedince, nezavisne udruge i liste održava programske radionice na području gradova i općina Šibensko Kninske županije. Tako je ovog vikenda održana radionica u Vodicama.

 

Radionicu koja je održana prošle subote u maloj gradskoj vijećnici u Vodicama kao moderator je vodila Oriana Šprljan-Perković dipl. ing. poslovne i financijske matematike također i prof. matematike.

Okupilo se 30-ak pozvanih nezavisnih stručnjaka kao i poduzetnika iz realnog sektora.

Na radionici su formirani nezavisni savjeti koji su detektirali ključne probleme grada Vodica te predstavili nacrte programa i mjera za rješavanje istih. Nacrti trebaju u slijedećih dva do tri tjedna prerasti u program za koji će Most Nezavisnih lista tražiti potporu birača na lokalnim izborima koji se održavaju u svibnju.

Tema turizma je zauzela, jasno, ključno mjesto u raspravi. Predočena je statistika po kojoj je prosječna popunjenost Vodičkog privatnog smještaja svega 55 dana u godini. Po strukturi gostiju su najzastupljeniji domaći gosti, koji su na razini cijele RH zastupljeni sa svega 7% dok su u Vodicama sa 14%.

Gdje su Austrijanci, Slovenci, Talijani, Skandinavci, Francuzi, Nizozemci koji nisu u prvih pet na ljestvici dolazaka zapitali su se svi prisutni.

Jednoglasno je prihvaćena teza o potrebi ''Reseta Vodičkog turizama'' u prvom redu u samom pristupu. Turistička djelatnost ne smije biti puko evidentiranje gostiju i prepuštanju inerciji.

Nadalje vodile su se konstruktivne rasprave o viziji našeg grada u smislu prostornog planiranja, o komunalnoj infrastrukturi koja se ne gradi primjerenom dinamikom, kulturi, predškolstvu , sportu te o ostalim pitanjima lokalne samouprave.

Jednoglasno je zaključena potreba za korjenitom reorganizacijom lokalne uprave kako bi ona postala učinkovitija. Grad mora biti ''Public service'', on mora prema svojim građanima biti transparentniji, a upravljanje njime odgovornije nego do sada.

Programska radionicu u organizaciji platforme Mosta Nezavisnih lista zaključila je Oriana Šprljan Perković sa ''Živjeti za grad, a ne od grada'' što je bio i zajednički zaključak svih prisutnih.

Tags
djelomob1.jpg