Veljača 25, 2017 4701

24. obljetnica herojske pogibije hrvatskih vitezova Jakova Crvelina i Borisa Kartela

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče u Dragišićima i svetom misom u župnoj crkvi sv. Duha u Tisnom danas se obilježava 24. obljetnica herojske pogibije hrvatskih vitezova Jakova Crvelina i Borisa Kartela. U komemoraciji na mjestu stradanja sudjelovali su obitelji poginulih, predstavnici udruga branitelja iz Tisnog, Pirovca, Vodica, Stankovaca i Šibenika, predstavnici županije, gradova i općina i sami preživjeli sudionici bitke kod Dragišića

 

Komemoraciji su sudjelovali i predstavnici udruga branitelja iz Vodica: UHBDDR i UHDDR, a u ime Grada Vodica komemoraciji je prisustvovao dogradonačelnik Luka Lipić te predsjednik GV Vodica Danijel Lasan Zorobabel.

Spomenimo, na dan 25. veljače 1993. godine dogodio se masakr nad hrvatskim braniteljima zarobljenima u selu Dragišići u zaleđu Vodica. Želeći povratiti samopouzdanje nakon izgubljene bitke za Maslenicu, srpski okupator je 24. veljače 1993. godine u noći uz pomoć tenkova upao u Dragišiće i zauzeo Gradinu, brdo koje dominira krajem.

U Dragišićima su zarobili deset hrvatskih branitelja, ali do zatvora u Kninu stigla su samo šestorica, koja su naknadno razmijenjena. Mučki su ubijeni Jakov Crvelin i Boris Kartelo. Njihova su tijela razmijenjena, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju.

Poslijednja izmjena dana Subota, 25 Veljača 2017 16:30
djelomob1.jpg