Ožujak 03, 2017 3032

Uz pomoć Memorijalnog centra ''Faust Vrančić'' kao partnera: U Knjižnici HAZU otvorena izložba Tragovima Fausta Vrančića

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Knjižnici HAZU u četvrtak 02. ožujka otvorena izložba Tragovima Fausta Vrančića, postavljena povodom 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića. Multimedijski dio izložbe ostvaren je uz pomoć Memorijalnog centra ''Faust Vrančić'' kao partnera na izložbi.

Autorice izložbe su dr. sc. Marijana Borić, voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu i prof. Vanja Flegar. Izložbu je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Koncept izložbe je zamišljen tako da sveobuhvatno prikaže Vrančićev doprinos hrvatskoj i svjetskoj baštini.

U Knjižnici HAZU u četvrtak 02. ožujka otvorena je izložba Tragovima Fausta Vrančića, postavljena povodom 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića. Multimedijski dio izložbe ostvaren je uz pomoć Memorijalnog centra ''Faust Vrančić'' kao partnera na izložbi.
Autorice izložbe su dr. sc. Marijana Borić, voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu i prof. Vanja Flegar. Izložbu je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Otvorenju su nazočili učenici Strojarske tehničke škole Faust Vrančić iz Zagreba i Zrakoplovne tehničke škole Rudolf Peršin iz Velike Gorice.

IMG_7809.jpg

U svom je govoru akademik Kusić istaknuo da su mladi jedan od prioriteta Hrvatske akademije koja je otvorena javnosti i okrenuta budućnosti, što posebno dolazi do izražaja tijekom manifestacija kao što su Dani otvorenih vrata HAZU, Noć muzeja i Noć knjige koje u velikom broju posjećuju upravo mladi.
Cilj ove multimedijske izložbe je sveobuhvatno prikazati Vrančićeve doprinose hrvatskoj i svjetskoj znanosti. Izložba je tematski podijeljena na nekoliko dijelova. Tematski dio vezan uz život i rad Fausta Vrančića izložen je na panoima na kojima je prikazano Vrančićevo stasanje u uspješnog renesansnog čovjeka koji se ostvario u različitim aspektima života, te njegovi najznačajniji doprinosi. Drugu tematsku cjelinu predstavljaju objavljena djela Fausta Vrančića. Tako su u vitrinama izloženi i komentarima popraćeni pretisci objavljenih Vrančićevih djela, među kojima je i Rječnik pet najuglednijih europskih jezika, latinskog, talijanskog, njemačkog, dalmatinskog/hrvatskog i mađarskog, a izložen je original Vrančićeva djela Život nikoliko izabranih divic. To je jedino djelo koje je Vrančić napisao na hrvatskom jeziku.
Najdetaljnije je u okviru izložbe prikazan Vrančićev tehnički priručnik Machinae novae (Venecija, 1615./1616.) jedno je od kapitalnih djela iz područja europske tehničke literature na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Na izložbi je prezentirana i fizička rekonstrukcija „mlina s pokretnim krovom" po skici Fausta Vrančića, djelo Ivana Reljića i dr. sc. Hrvoja Stančića napravljena u modernoj tehnici 3D ispisom.

IMG_7807.jpg

Posjetitelji izložbe imaju priliku upoznati neke Vrančićeve ideje u okviru raznih igrica osmišljenih na njegovim projektima

​ koje su sastavni dio postava našeg Centra.​ Na izložbi se prikazuje i ​naš 8-minutni​i film Sanjam o odrastanju Fausta Vrančića, kao i o nekim njegovim projektima. Posjetitelji također mogu pogledati projekciju četverodjelnog serijala o životu i djelu Fausta Vrančića, San o strojevima: Vatra, Zemlja, Voda, Zrak,​ Nenada Obrenovića i Hrvoja Šajbingera​ te prelistati djelo Machinae novae i peterojezični Vrančićev Rječnik u digitalnom obliku.

IMG_7799.jpg

Izložba je upriličena kao niz događanja u organizaciji projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu u kojem Centar sudjeluje kao partner.​ Izložba će trajati do 01. svibnja.

IMG_7815.jpg

Izvor: HAZU
Poslijednja izmjena dana Petak, 03 Ožujak 2017 14:03
djelomob1.jpg