Ožujak 15, 2017 4322

Održana promocija knjige „Ustavnopravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini“ autora Mate Tadića

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

U Gradskoj knjižnici Vodice održana je promocija knjige „Ustavnopravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini" autora Mate Tadića.

 

Mato Tadić potpredsjednik je Ustavnog suda BiH, a u knjizi i svom izlaganju govori o svemu bitnom što se dešavalo u zadnjih dvadesetak godina u nama bliskoj i susjednoj državi Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na sudbinu sve malobrojnijeg hrvatskog naroda.

Među ostalim, govorio je i o manje poznatim činjenicama vezanima uz Daytonski i Washingtonski sporazum, a o svemu tome mnogo zna jer je i sam bio aktivni sudionik i svjedok pregovora koji su krojili političko ustrojstvo BiH.

Osim ostalog, na pisanje ove knjige potaknula ga je i činjenica da je danas Washingtonski sporazum u praksi postao gotovo neprepoznatljiv, a visoki međunarodni predstavnik za BiH stalno nameće nove amandmane koji smanjuju prava bosanskohercegovačkih Hrvata.

Žalosno je, kako je rekao sudac Tadić i da su odnosi među tamošnjim narodima bili bolji 1997., svega dvije godine nakon krvavog rata, nego danas 2017.

O ne tako davnoj prošlosti i današnjoj situaciji i položaju Hrvata u državi koja je praktički podijeljena na dva dijela, govorio je i gospodin Ivan Bandić, generalni konzul Republike Hrvatske u BiH.

Obojica se slažu da su Hrvati, kao najmanje brojan narod, u nezavidnoj situaciji i da bi za njihov ravnopravni status sa ostala dva naroda u Bosni i Hercegovini trebalo doći do korjenitih političkih promjena.

Zanimljivu večer, koja je u svom završnom dijelu imala i raspravu, moderirao je šibenski odvjetnik Branimir Zmijanović, a osim djelatnika Knjižnice organizirali su je i članovi Zajednice Hrvata iz BiH Šibensko-kninske županije.

Sljedeći događaj u njihovoj organizaciji je gostovanje dramskih amatera HKD „Napredak" iz Knina koji će sa predstavom „Zimmer frei" gostovati u Kulturnom centru Vodice u subotu u 19 sati.

 

djelomob1.jpg