Ožujak 29, 2017 3109 ŠibenikIN Arhiva / Facebook

Branka Juričev Matinčev zajedno sa Zekanovićem i Vidovićem zalagat će se kod ministra Šprlje za ostanak stalne ispostave Trgovačkog suda u Šibeniku

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Saborski zastupnici Hrvoje Zekanović iz Hrasta, Branka Juričev-Martinčev iz HDZ-a i Franko Vidović iz SDP-a, zatražili su zajednički sastanak kod ministra pravosuđa Ante Šprlje kako bi ga upozorili na prijetnju prestanka rada šibenske ispostave Stalne službe Trgovačkog suda u Zadru.

 

Kako doznaje portal Šibenik IN, sastanak je inicirao Zekanović, a ostalo dvoje zastupnika iz HDZ-a i SDP-a potvrdili su im nam da su podržali njegovu inicijativu.

Inicijativa da se krene u obranu šibenske ispostave krenula je, kažu svi troje zastupnika, zbog stalne prijetnje da bi se ona mogla ugasiti. O toj opasnosti stalno govore zaposlenici šibenske stalne službe koji samostalno ne smiju javno istupati u javnosti, pa su se za pomoć obratili zastupnicima.

Saborska zastupnica HDZ-a Branka Juričev Martinčev najavila je da ide na sastanak kod ministra Šprlje zakazan za 11. travnja ove godine.

- U interesu Šibenika i Šibensko-kninske županije podržavam inicijativu i idemo se svi zajedno boriti da Šibenik ne izgubi Stalnu ispostavu Trgovačkog suda – rekla je zastupnica HDZ-a Branka Juričev Martinčev

Hrvoje Zekanović iz Hrasta smatra da bi prije donošenja odluke o ukidanju šibenske ispostave, od strane ministra pravosuđa, trebali postojati određeni kriteriji za ukidanje koji po svemu sudeći u ovom trenutka nisu ispunjeni. Naime, postoje opravdani razlozi za potrebnom djelovanja Stalne službe jer bi ukidanjem iste, grad Šibenik i Županija trpjeli nesagledive posljedice u trenutku zamaha lokalnog gospodarstva.

- Treba navesti da na području Šibensko kninske županije djeluje oko 3.000 trgovačkih društava i oko 3.000 obrtnika, te bi ukidanjem Stalne službe svi oni osjećali nesagledive posljedice takve odluke. Za cijelo vrijeme svoga rada Trgovački sud u Šibeniku, odnosno sada Stalna služba, pokazao se kao učinkovit sud, odnosno učinkovita Stalna služba, a čime se prema mom mišljenju i postiže istinska reforma pravosuđa – kaže Zekanović koji naglašava kako prema podacima kojima raspolaže, Stalna služba u Šibeniku prilivom predmeta svih vrsta opravdava svoje postojanje.

Na kraju krajeva, dodao je, ukidanjem Stalne službe u Šibeniku to bi bila jedina služba koja je ugašena na području cijele Hrvatske, a onda bi se stanovništvo i gospodarstvenici Šibenika i županije doveli u daleko nepovoljniji položaj od ostalih u državi.

Franko Vidović iz SDP-a izjavio je danas kako je problem počeo prije desetak godina, kada je HDZ-ova vlast, protivno svim argumentima, prepustila nadležnost Šibenika Trgovačkom sudu u Zadru i ukinula takav šibenski sud.

- Svi pokazatelji bili su na strani Šibenika i ukazivali potrebu da takav sud postoji u gradu, ali oni su ga ukinuli i od tada prijeti stalna latentna opasnost od ukidanja sadašnje Stalne službe. Naime, odluka o eventualnom ukidanju diskreciono je pravo ministra, ali vjerujem da će gospodin Šprlje imati sluha za nas jer i on sam dolazi iz male sredine – kazao nam je Vidović koji tvrdi da je moguće gašenje šibenske ispostave u mandatu Vlade Zorana Milanovića bilo otklonjeno njegovim angažmanom kod tadašnjeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića, ali da je prijetnja ukidanja Stalne službe ostala. - izjavio je Vidović za ŠibenikIN

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 29 Ožujak 2017 14:30
djelomob1.jpg