Svibanj 29, 2017 2416

Među 20 lokaliteta, dva s područja Grada Vodica

Predstavljen Arheološki vodič po Šibensko-kninskoj županiji

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U atriju Muzeja Grada Šibenika danas je predstavljena publikacija Arheološki vodič po Šibensko-kninskoj županiji.

 

„Želja nam je bila, povodom 20. obljetnice postojanja Šibensko-kninske županije, predstaviti naše arheološke lokalitete, prezentirati ih te potaknuli naše građane i posjetitelje da ih posjećuju i istražuju. Projektom HERA uredili smo Veliku Mrdakovicu i osmislili kulturnu rutu 'Voda – moćna stvarateljica povijesti', a u sklopu Projekta zaštite suhozidne tradicijske gradnje – HEREDITAS planiramo izgraditi županijski Centar za posjetitelje, a sve s ciljem razvoja kulturnog turizma." rekao je župan Goran Pauk.

Šibensko-kninska županija je u suradnji s Muzejom Grada Šibenika i Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, a povodom obilježavanja 20. obljetnice županije izdala ovaj vodič kojeg je danas predstavila doc. dr. sc. Irena Radić Rossi sa Odjela za Arheologiju Sveučilišta u Zadru.

„Lijepo je vidjeti da više institucija ovako uspješno surađuje na područjima valorizacije povijesne baštine svojih područja. Šibensko-kninska županija obiluje raznolikim arheološkim nalazištima, a ljudi nažalost nisu ni svjesni bogatstva i baštine koja nas okružuje. Ovaj vodič sjajan je način za prezentaciju bogate baštine i približavanje povijesti građanima i poticanje da posjete nalazišta i prošeću kroz minula vremena. Posebno me veseli vidjeti i podmorsko nalazište u ovom vodiču, jer Šibenik ima bogatu tradiciju ronjenja i istraživanja podmorja.", kazala je Irena Radić Rossi.

DSC 0069 Custom

Nazočne su prigodnim govorom pozdravili ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Željko Krnčević i direktorica Ureda Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Željana Šikić.

U Arheološkom vodiču predstavljeno je 20 naših arheoloških nalazišta: Tarac i Tureta (Kornat), Gradina (Murter), Sveti Martin (Ivinj), Koromašna (Žirje), Gradina (Žirje), Velika Mrdakovica (Vodice), Prižba (Srima), Bribirska glavica (Bribir), Maraguša (Skradin), Kosa (Donje Polje), Gradina (Danilo), Stari Šematorij (Danilo), Oziđana pećina (Bogatić), Burnum (Ivoševci), Nečven (Puljane), Ključica (Ključ), Crkvina (Trbounje), Crkvina (Biskupija), Stupovi (Biskupija) i Sveti Spas (Cetina). Svaki od navedenih lokaliteta u publikaciji predstavljen je fotografijom, tekstom, te uputama za pristup lokalitetima (točne geografske koordinate, duljina potrebne šetnje, oznake pristupnih prometnica).

Publikacija je objavljena na hrvatskom i na engleskom jeziku tako da će biti korisna i domaćim i stranim turistima, kao i žiteljima Šibensko-kninske županije zainteresiranima za bogatu povijesnu baštinu našega kraja.

djelomob1.jpg