Lipanj 19, 2017 2986

Naše gore list

Jedanaestogodišnja Murterka Naja Bašić postala kadetska državna prvakinja u daljinskom jahanju

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Proteklog je vikenda u Garčinu, pored Slavonskog Broda, na ranču „Ramarin", održano Prvenstvo Hrvatske u daljinskom jahanju. Na prelijepoj, ali vrlo zahtjevnoj stazi, snage su odmjerili najbolji jahači i konji Hrvatske.

Među njima je bila i jedna mala Murterka, Naja Bašić. Jedanaestogodišnja Naja jahala je na grlu Impala i osvojila titulu kadetske državne prvakinje u daljinskom jahanju na 60 kilometara, postavši tako prva Dalmatinka koja je osvojila ovu prestižnu nagradu u ovom konjičkom sportu.

Daljinsko jahanje (endurance) je natjecateljska disciplina koja zahtjeva opsežne pripreme i izvrsno poznavanje i razumijevanje između konja i jahača, a u kojoj se ocjenjuje natjecateljeva sposobnost da sigurno upravlja izdržljivošću i tjelesnom spremnošću konja na stazi. Naja i Impala, sa svojim timom, uspjele su svladati sve izazove i stigle do samog vrha.

Kako na našem području nema puno onih koji se bave konjičkim sportom, pitali smo Najinu mamu kako je sve počelo.

„Prije nekoliko godina jedna je naša prijateljica na Murter dovela dva konja. Naja je tada imala četiri ili pet godina i zaljubila se u konje i u jahanje. Nedugo zatim, jedno ljeto je na Murteru organizirana škola jahanja, a Najin talent je prepoznao njezin sadašnji trener Željko Radola. Od njega je na poklon dobila svog konja, Dyu.", kazala nam je Najina mama Sandra Bašić.

Naja4.jpg

Naja već četiri godine trenira u Konjičkom klubu Liska-Riding u Istri, a na Državnom je prvenstvu jahala za Konjički klub Hipos. Iako ima tek 11 godina, Naja jednom ili dvaput mjesečno samostalno putuje u Pulu, gdje preko vikenda s nagrađivanim trenerima Željkom Radolom i Vanjom Ivanović trenira daljinsko jahanje.

Ova vrijedna djevojčica, osim jahanja, svira i violinu, a upravo je, s odličnim je uspjehom, završila peti razred osnovne škole. Cijelo će ovo ljeto provesti u Istri, trenirajući, jer pred njom su novi jahački izazovi izvan granica Republike Hrvatske.

Čestitamo Naji i želimo joj još puno ovakvih uspjeha!

djelomob1.jpg