×

Upozorenje

JFile: :read: Nije moguće otvoriti datoteku: https://api.flickr.com/services/rest/?method=flickr.photosets.getPhotos&photoset_id=72157683583791723&format=json&media=photos&per_page=400&api_key=4440cefd54582319b78afe7dc9708b35&nojsoncallback=1&extras=date_taken,date_upload,geo,icon_server,last_update,license,machine_tags,media,o_dims,original_format,owner_name,path_alias,tags,url_m,url_o,url_s,url_sq,url_t,views
Srpanj 14, 2017 3402

Otvorena izložba fotografija o 50. obljetnici gradnje crkve na Okitu 1967. godine

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Večeras se u župnoj crkvi u Vodicama nakon večernje sv. Mise održalo otvaranje izložbe fotografija o 50. obljetnici gradnje crkve na Okitu 1967. godine. Postava izložbe fotografija iz vremena gradnje crkve na Okitu je u kući Roca Mira nasuprot župne crkve, a mještani će izložbu moći pogledati do Velike Gospe.

 

Na početku otvaranje izložbe Luka Lipić prisutne je upoznao s kratkom poviješću crkve Gospe od Karmela

"Stari su Vodičani u 17. st (1670. g.) na brdu Okitu sagradili crkvu u čast Gospe od Karmela. U Drugom svjetskom ratu, talijanska je vojska topničkim projektilima srušila tu staru crkvu. Nakon Drugog svjetskog rata tadašnje komunističke vlasti nisu dozvolile podignuti novu. Dozvola je dobivena tek 1967. god. i crkva je podignuta za samo dva mjeseca. Sav materijal za gradnju nove crkve vjerni vodički puk prenio je do vrh brda na svojim leđima. Za vrijeme Domovinskog rata, u jesen 1991. god. i ova je crkva od strane srpsko-četničkog agresora bombardirana i srušena. Dok je rat bio u punom jeku pripremala se tehnička dokumentacija za gradnju novog svetišta. 3. svibnja 1995.g. blagoslovljen je kamen temeljac. Uz velikodušno sudjelovanje i pomoć mnogih pojedinaca i vodičkih obitelji, kao i mnogih Gospinih štovatelja izvan Vodica, podignuta je nova prekrasna kamena Gospina crkva, koja još uvijek čeka svoje dovršenje." - rekao je Luka Lipić

IMG_7011.JPG

Nakon kratkog uvoda obratio se župnik don Franjo Glasnović

"Postoje osobita mjesta i vrhunci koji čovjeka privlače i za kojima čovjek teži. Biblija ta mjesta naziva svetima, jer se na njima osjeća i bliže doživljava Božja prisutnost.

Jedno od takvih mjesta za sve Vodičane, sve nas, je i naš Okit, naš Karmel, mjesto na kojem kroz više stoljeća, mnoge generacije vjernog Božjega vodičkog puka, slaveći BDM od Karmela, Gospu od Okita, u svim situacijama, kroz nevolje i oluje života i povijesti, uvijek su dolazile i hodočastile, jer su na njemu prepoznale i čule: „Slušaj sinko Okit govori."

Okit nam govori po Gospi od Karmela skoro tri i po stoljeća, kada su stari Vodičani na njemu sagradili prvu crkvu 1670. godine. Od tada do danas Okit je nepresušna duhovna snaga i inspiracija i pokretač duhovnog života koji uvijek iznova potiče nove generacije Vodičana da, bez obzira na povijesne prilike i nedaće, a bilo je puno takvih koje su ih zadesile, najbolje to pokazuje njegova povijest osobito u ratnim događajima, 1942, i 1991. Kada su neprijatelji rušili crkvu na Okitu, ostanu postojani u vjeri i vjernosti svojoj zaštitnici, te iz te vjere ponovno još snažnije se vrate njemu i iznova grade porušeno.

IMG_7013.JPG

Ova izložba fotografija o 50. obljetnici gradnje crkve na Okitu 1967. koju danas otvaramo dio je višestoljetne povijesne etape Okita, znak sjećanja i zahvalnosti prema našim pređima koji su nam kroz postojanu vjeru i spremnost na žrtvu ostavili u zalog bogatu duhovnu i materijalnu baštinu.

Ovom prigodnom izložbom želimo se sa zahvalnošću prisjetiti blagopokojnog don Vjekoslava Kurenta i mnogih Vodičana koji su sa puno ljubavi, entuzijazma i zanosa, noseći sve na svojim ramenima, od podnožja do brda, izgradili drugu crkvu na Okitu.

Iako smo ovom izložbom i obilježavanjem 50. Obljetnice od gradnje crkve na Okitu 1967. zaključili 3 godišnju veliku obljetnicu okita ‎2015-2017. pred nam je još jedna Velika obljetnica 2020. godine - 350. godina od gradnje prve crkve na Okitu i 25. obljetnica od postavljanja kamena temeljca za novu crkvu na Okitu.

Ovom prigodom rekao bih, Okit, njegova povijest i zahvalnost prema prijašnjim naraštajima, kao i usmjerenost prema budućnosti, obvezuju nas, da na još sustavniji i iscrpniji način pristupimo njemu i prikažemo ga u što širem svijetlu. Pritom mislim da Okit zaslužuje i svoju monografiju koja bi sadržavala sve aspekte i uključivala sve povijesne etape i ljude zaslužne za njegov značaj.

IMG_7040.JPG

Na kraju želim od srca zahvaliti svima vama koji ste došli, napose onima koji su zaslužni za realizaciju ove izložbe. Gospodinu Miru Roca i njegov obitelji koji su nam ustupili svoju kuću za postav izložbe. Gospodinu Josipu Mateši koji se svesrdno potrudio oko organizacije i pripreme izložbe i uređenja prostora. Gospodinu Tončiu Juričev – Grginovu koji je pripremio fotografije i postav izložbe. Kao i Milanu Fržopu i Dinku Vučak. Veliko Hvala i našem Luki Lipiću koji je vodio i moderirao ovo otvaranje izložbe." - rekao je župnik don Franjo Glasnović

IMG_7027.JPG 

O svojim sjećanjima gradnje crkve na Okitu još su govorili Vladimir Juričev Polica i Josip Jole Mateša koji je nećaku pokojnog don Vjekoslava Kurenta uručio prigodnu knjižicu njegovih sjećanja i uspomena za vrijeme službovanja don Vjekoslava u Vodicama

Galerija slika

{gallery}https://www.flickr.com/photos/infovodice/albums/72157683583791723{/gallery}
Poslijednja izmjena dana Subota, 15 Srpanj 2017 00:10
djelomob1.jpg