Kolovoz 23, 2017 4654

Tražija se pijat više: Razgrabila se šaša i pulenta Vodiških perlica

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Tradicionalna manifestacija 'Fešta od šaše i pulente' koja je održana večeras na rivi gastronomska je priredba kojom se slavi jelo koje je othranilo i na kojem su odrastale brojne generacije Vodičana, a u organizaciji je udruge 'Perlice' i TZ Grada Vodica.

 

- ' Ovo jelo nije zaboravljeno, desetljećima se priprema se na isti način kao danas. Na ovakav način želimo promovirati naša starinska jela te pružiti priliku našim gostima da ih upoznaju. Njihove su reakcije odlične.' – kazala je Anita Franin – Pečarica, direktorica TZ Grada Vodica.

Kutak na rivi ovom je prilikom uređen poput malog dvora, sa stolovima i stolicama, a u pozadi maleni špaker i ognjište na kojem se kuhala šaša i palenta. Kako su stari Vodičani bili težaci, nakon napornog bi ih dana, u isto vrijeme kao i večeras, čekala doza okrijepljenja.
'Perlice' su izvele mini igrokaz u kojem su izvele plesove pjevajući stare pjesme pokušavajući stvoriti sliku kako je to nekada bilo. U tome su im pjesmom pomogli momci iz naše klape 'Bunari'

- 'Gorila je vatra na kominu. Gledala sam šašu materinu. Svako malo mati je mišala, a ja gladna, vrnjaču bi polizala. I pulentu kuvala je mati, uz šašu će pulenta pasati. Ko zvenica bila je velika, to bi za nas bila prava Amerika. Pulenta kuva da ne zagori, u bruzinjači šaša tihori. Mrliš se širi na sve strane, niko, niko neće gladan da ostane.

Pušilo se iz pulente vruće, uz kamin gladna dica čuče. I maška je mrliš ositila, pulenti se ona približila. Biži tamo, nećeš je vatati, to je za nas nakuvala mati. Poterali mi smo mašku jadnu – triba naraniti dicu gladnu. Sa kuvanjem gotova je mati, sada ćemo lipo blagovati. Ladila se spiza kod kamina, bit će fina šaša materina.

Za tren oka počela je fešta, šporkala se i koja vešta. Pasala nam šaša i pulenta, naili se, pucali od kutenta.' – poetično je opisala trenutke pripreme ovog jela Tatjana Roca, predsjednica udruge 'Vodiške Perlice'.

sasaz1.jpg 

O' VOGA SE ČINI ŠAŠA
- 2 kila pomidor šlivaric ili jabukaric
- po kila kapule
- 1 kvarat i malo više maslinova uja
- 1 šaka ili rukovet petrusimena

Večer koja je slavila Vodice, ali i cijelu Dalmaciju u stihu, riči i običajima... Da je bila pun pogodak, potvrdili su i brojni okupljeni turisti koji nisu krili svoje oduševljenje, koliko spizom, toliko atmosferom

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 23 Kolovoz 2017 23:53
djelomob1.jpg