Rujan 11, 2017 7499

METEO ALARM IZDAO TRI ALARMA, OSIGURAJTE SE AKO NISTE

Nevrijeme koje je poharalo Zadar, moglo bi stići i kod nas!

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Strašno nevrijeme koje je zahvatilo zadarsku županiju moglo bi stići i kod nas. Meteo alarm izdao je je tri alarma uz mogućnost obilne kiše i bujičnih poplava. doznajemo iz udruge Šibenik Meteo.

 

Jako nevrijeme koje je jučer, a pogotovo jutros pogodilo Zadar sa 190 litara kiše po četvornom metru, što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara. Kako javljaju lokalni mediji, grad je u kaosu, pojedini dijelovi bez struje, poplavljene su ulice, bolnica…

Oborinski val stvara se na moru, negdje kod Žirja, a juistočna visinska struja gura ga prema zadarskoj županiji. Sustavi se zatim kreću prema jugu te postoji mogućnost da ono što se dogodilo tamo, zahvati i nas”, upozorio je Darko Begić iz Šibenik Meteo.

Naime, meteo alarm izdao je tri alarma: veliku količinu oborina (preko 50 L), uz olujno jugo te grmljavine.

U Vodicama je posljednja 24 h palo preko 17 L/m2. Cijeli dan očekujemo neverine uz ekstremne količine oborina u večernjim satima, uglavnom lokalnog karaktera”, otkrio nam je Begić.

Primošten i Rogoznica jučer su bili na oko 90 L, dok vodički i pirovački dio nevrijeme i nije baš zahvatilo. Iako sutra također postoji mogućnost lokalnih neverina, vrijeme će se stabilizirati, a u srijedu skoro u potpunosti ‘umiriti’. No, jesen i kiše tek stižu.

“Kombinacija plusa i minusa dovodi do iskrenja. More je još uvijek pregrijano i dolazi do velike razlike u potencijalu tih energija. Kad dođe hladni zrak sa sjevera na toplo more, dođe do velike razlike zbog čega su sustavi veoma jaki s takvim količinama oborina”, pojasnio je Begić.

Podsjetimo, točno na današnji dan prije tri godine naše  je Vodice zahvatilo strašno nevrijeme, niz ulice su se slijevale rijeke, potopljeni su brojni automobile i poplavljeni podrumi, kuće…

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 11 Rujan 2017 14:45
djelomob1.jpg